Hlavní obsah

Stát chystá černou listinu gamblerů, nedostanou se do heren

Právo, Radim Vaculík

Vzhledem k tomu, že slabost pro hazardní hry má až pět procent české populace, tedy téměř půl miliónu lidí, úřady si míní na gamblery i provozovatele heren a kasin došlápnout.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ilustrační foto

Článek

V rámci nového zákona o hazardních hrách, jehož stěžejní část začne platit od ledna, vznikne v příštích měsících černá listina těch, kteří budou mít zákaz hrát jakoukoli hazardní hru, ať už v kamenných hernách a kasinech, nebo na internetu.

Nejdříve v příštím roce, ale nejpozději do dvou let by pak tento „rejstřík fyzických osob vyloučených z účasti na hazardních hrách“ měl již plně fungovat.

Povinná registrace

Dostane se do něj podle zákona každý, kdo pobírá sociální dávky, je v insolvenci, či ten, komu soud uložil ochranné léčení kvůli závislosti na hazardních hrách nebo předběžným opatřením zákaz her. Budou tam i lidé, kterým soudy uloží zákaz hraní v rámci domácího vězení.

Na tzv. blacklist se však může kdokoli nechat zapsat i na vlastní žádost. Jde třeba o pacienty, kteří se léčí ze závislosti, a bylo jim doporučeno vyhnout se jakýmkoli hazardním hrám.

Černou listinu vyloučených hráčů, jejíž obsah by měl být aktualizován jednou denně, pak budou mít k dispozici on-line všichni provozovatelé hazardních her, kteří získají v ČR od ministerstva financí licenci, ať už na živé, či on-line hry. Počet těch, kteří se na černou listinu dostanou, rozhodně nebude zanedbatelný.

„Předpokládáme, že zpočátku to budou desítky tisíc lidí a postupně to asi přesáhne sto tisíc, především z řad lidí pobírajících příspěvky v hmotné nouzi,“ nastínil pro Právo náměstek ministra financí pro dohled nad loteriemi a hospodařením s majetkem státu Ondřej Závodský.

Odevzdání osobních údajů

Ze seznamu se pak dostanou jen ti, co přestanou pobírat dávky či splatí své dluhy v rámci insolvence. Ti, kteří se do rejstříku přihlásili dobrovolně, budou moci požádat o výmaz nejdříve po roce. Škrtat v něm bude moci jen ministerstvo financí.

Každý, kdo bude chtít hrát, se musí od ledna bez výjimky zaregistrovat, tedy předat provozovatelům kasin či on-line heren své osobní údaje, což by mělo především zamezit hraní lidem mladším osmnácti let.

Zájemce se může registrovat osobně na pobočkách licencovaných herních společností, nebo prostřednictvím czechpointu. Elektronicky jen pro ty, kdo mají zřízen elektronický podpis. „Ty hry by tedy nově neměl hrát někdo, kdo není ztotožněn,“ upozornil Závodský.

Provozovatelé pak po zadání osobních údajů hráče okamžitě zjistí, zda je, či není na černé listině, protože budou napojeni na zmíněný centrální rejstřík vyloučených osob z hazardních her.

Kontroly u vstupů celníky

Pokud se jim ukáže, že zájemce je na blacklistu, musejí ho v případě kamenných heren z místa okamžitě vykázat. U těch internetových mu odmítnou zřídit či používat uživatelské konto, zablokují mu přístup ke hře.

To, zda povinnost nepustit vyloučené hráče k ruletě či karetním hrám provozovatelé dodržují, budou u kamenných heren kontrolovat celníci, u těch internetových pak specializovaný tým lidí z ministerstva financí.

„Velmi radikálně jsme navýšili sankce z deseti až na padesát miliónů korun. Záleží na tom, o jaký půjde delikt. Pokud tam bude třeba recidiva, tak není co řešit, mělo by to být pro to kasino likvidační,“ přiblížil Závodský.

Jeho úřad může provozovateli kromě uložení pokuty sebrat i licenci, tedy uzavřít hernu.

V případech, kdy třeba selže jen obsluha provozovny a pustí někoho z blacklistu hrát, mělo by se to vyřešit v rovině přestupku a pokutou ve správním řízení v řádu desítek tisíc korun. U organizovaného porušování ale ministerstvo nemíní mít slitování.

Hráči pobírající sociální dávky

Kromě pokuty či odebrání licence hrozí firmám vlastnícím herny od 1. prosince nově trestní postih. V novele zákona o trestní odpovědnosti právnických osob je totiž paragraf o nepovolené hře. Nejvíce jmen a údajů dodá do databáze vyloučených hráčů podle Závodského ministerstvo práce a sociálních věcí, pod které spadají sociální úřady poskytující dávky v hmotné nouzi.

Právě lidé pobírající sociální dávky jsou nejčastějšími problémovými hazardními hráči. Například v jedné herně v Příbrami byla celá čtvrtina všech hrajících příjemci státních dávek. Informace o těch, kdo se dostali do insolvence anebo mají soudní zákaz hrát, budou dodávat ministerstvo a samotné soudy.

„Samozřejmě to také podporuje například boj proti neplacení výživného,“ míní náměstek ministra spravedlnosti pro sekci justiční a legislativní Michal Franěk.

V současnosti ministerstvo financí vybírá ve veřejné soutěži společnost, která bude provozovat centrální informační systém hazardních her, v němž vybuduje i onen rejstřík vyloučených hráčů.

Na celý projekt informačního systému je vyčleněna maximální částka 300 miliónů korun, ale Závodský počítá s tím, že bude nakonec nižší. Po pěti letech by měl provoz informačního systému i rejstříku vyloučených hráčů převzít a dále provozovat stát.

Regulace heren
Počet heren dnesasi 4800
Počet heren po regulacizhruba 1000 až 1500
Počet kasin dnesasi 600
Počet kasin po regulacisnížení o desítky
Zdroj:Odhad ministerstva financí

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám