Hlavní obsah

Špidla: neprojde-li reforma, padne vláda

Novinky, Alexandr Mitrofanov, Kamil Houska

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ČESKÁ REPUBLIKA

Premiér Vladimír Špidla spojil existenci vlády s reformou veřejných financí. Sám prý podá demisi v případě, že se jeho vládě nepodaří prosadit ve Sněmovně reformu veřejných financí. Špidla to uvedl v rozhovoru pro sobotní Právo.

Foto: pořadatel

logo

Článek

Rezignace premiéra znamená, na rozdíl od demisí jiného člena vlády, automaticky konec celé vlády. "Mou povinností je angažovat se do této věci naplno; z toho logicky vyplývá, že pokud to nebude úspěšné, tak z toho budu muset vyvodit důsledky. Reformu veřejných financí považuji za tak důležitou věc, že mi nepřipadá možné zdržovat, jestliže ji neprosadíme," řekl Špidla Právu.

Na dotaz, zda míní, že bude zdržovat prodlužováním existence této vlády, odpověděl: "Ano. Když to neprosadíme my, je třeba otevřít prostor někomu jinému. I s vědomím, že ten někdo to asi prosadí v jiné, nejspíš mnohem tvrdší podobě." Premiér nevyloučil, že toto oznámení se může stát inspirací pro ty poslance ČSSD, kteří se nesmířili s koalicí soc. dem., lidovců a US-DEU.

"Na druhé straně si ale myslím, že degradovat takto významné téma na zbraň ve vnitrostranickém boji by bylo vysoce neodpovědné a zavrženíhodné. A že ten, kdo by takto postupoval, by dlouhodobě neobstál," dodal Špidla.

S reformou vláda stojí i padá

Také předsedové lidovců a Unie svobody-DEU soudí, že na úspěchu reformy veřejných financí závisí existence současné vládní koalice. "Reforma je nutná podmínka pro schválení rozpočtu. Kdyby nebyla reforma, zřejmě nebude schválen rozpočet a vláda by potom nemohla vládnout," uvedl na dotaz Práva ministr zahraničních věcí a šéf KDU-ČSL Cyril Svoboda.

Podobně se vyjádřil vicepremiér a předseda unionistů Petr Mareš. "Reforma je skutečně klíčová. Na ní vláda stojí a padá," řekl Právu. Pokud by reforma narazila, Mareš je přesvědčen, že by unionisté nemohli ve vládě zůstat.

Šéf poslaneckého klubu ČSSD Petr Ibl pro Právo odhadl možnost schválení reformy veřejných financí více než na 95 procent. "Šanci projít má, otazníky však zůstávají. Na nutnosti reformy se shodují všichni, ale není ještě vyjasněna otázka jejího rozsahu," uvedl Ibl.

Reklama

Výběr článků

Načítám