Hlavní obsah

Špičky ODS Tlustého o reformě zatím nepřesvědčily

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Premiér Mirek Topolánek po jednání výkonné rady ODS nepotvrdil, že by dosáhl dohody s poslancem Vlastimilem Tlustým, který kritizuje vládní návrh daňové reformy. Topolánek zdůraznil, že prioritou je naplnit programové prohlášení koaliční vlády, nikoliv program samotné ODS.

Článek

Vládní návrh reformy veřejných financí byl hlavním tématem sobotního jednání výkonné rady ODS, která se sešla v Praze. Setkání se účastnil i nejhlasitější kritik vládního návrhu z řad ODS, bývalý ministr financí Vlastimil Tlustý, přestože mezi členy výkonné rady strany nepatří.

Tlustý nabídl kompromis

Tlustý novinářům řekl, že výkonné radě nabídl kompromis. "V tuto chvíli jsme uprostřed toho jednání a snad to dobře dopadne," dodal.

Topolánek po jednání řekl, že se během dlouhé debaty podařilo odlišit krátkodobé a střednědobé cíle ODS. Mezi prioritami občanských demokratů pro funkční období současného koaličního kabinetu ODS, KDU-ČSL a Strany zelených jmenoval zabránění hrozícímu krachu veřejných financí a realizaci programového prohlášení vlády a v něm obsažených reforem.

Zároveň výkonná rada vyzvala všechny zákonodárce ODS, aby reformní kroky vlády podpořili.

Topolánek: Bavíme se o časování

"Vlastimil Tlustý ve svých třech vystoupeních dostal šanci vysvětlit jak pohnutky, které ho vedou k prosazování odlišného konceptu, míru kompromisu, se kterým přichází, a dostal možnost ty věci vysvětlit. Ten závěr té výkonné rady jasně říká, co jsou priority ODS v tomto období," řekl Topolánek a zopakoval, že jednou z priorit je prosazování programového prohlášení vlády. V něm jsou podle premiéra obsaženy i Tlustého návrhy. "Bavíme se o časování, o možnosti, jak nalézt kompromis už v této části stabilizační fáze reformy. Myslím si, že ty dveře pro ta jednání jsou otevřené," dodal Topolánek.

Premiér už dříve dával najevo, že vládní návrh je teprve první etapou reformy, v níž kabinet udělá nejnutnější kroky ke stabilizaci veřejného rozpočtu. Spolustraníkům přitom slibuje, že další kroky směrem ke splnění předvolebních plánů ODS budou následovat.

Kabinet ODS, KDU-ČSL a zelených schválil soubor reformních opatření ve středu. [celá zpráva] Tlustý dlouhodobě uvádí, že pokud mu vláda nevyjde vstříc a nezahrne do reformního "batohu" jeho návrhy, nebude pro reformní zákony hlasovat. Podobné stanovisko má několik dalších poslanců ODS, výhrady k reformě mají i někteří lidovci. Opozice vládní verzi reformy odmítá.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám