Hlavní obsah

Sociální demokraté schválili kandidátku pro evropské volby

Právo, tin
Praha
Aktualizováno

Ústřední výkonný výbor ČSSD v sobotu na svém pražském zasedání v hotelu Olšanka posvětil sociologa Jana Kellera lídrem kandidátky soc. dem do eurovoleb. Keller, který byl jednání přítomen, získal 136 ze 147 odevzdaných hlasů.

Foto: Milan Malíček, Právo

Sociolog Jan Keller - lídre kandidátky soc. dem do eurovoleb.

Článek

„Věřím, že Jan Keller přivede kandidátku ČSSD k vítězství,“ uvedl na tiskové konferenci premiér a předseda ČSSD Bohuslav Sobotka.

Ten zároveň představil několik tezí kampaně do evropských voleb: ČSSD chce vzpomenout nejen na desáté výročí vstupu ČR do EU, ale také sté výročí první světové války. EU je podle Sobotky pojistkou, aby se šílenství dvou válek na evropském kontinentě už neopakovalo.

„Filozofie ČSSD je, že nemůžeme stát uraženě stranou nebo v koutě EU,“ řekl Sobotka. V EU podle něj převládla politika deregulace a rozpočtových škrtů, což by socialisté rádi změnili.

„Už vím, co tím politici myslí, když říkají, že mají silný mandát. Pokusím se ho využít ve prospěch celé ČSSD a jejích kandidátů. Doufám, že jich uspěje přinejmenším sedm,“ uvedl Jan Keller. Řekl také, že cílem ČSSD je, aby se frakce S, jejíž je soc. dem v europarlamentu členem, se stala nejsilnější frakcí (dnes je druhá nejsilnější).

Rouček zůstal devátý

ÚVV také schválil kandidátku od druhého místa níže, 95 hlasy ze 150. Na druhém místě je europoslankyně Olga Sehnalová, za ní Pavel Poc, Miroslav Poche, Zdeněk Seidl a Richard Falbr. Bývalý místopředseda EP Libor Rouček zůstává na devátém místě kandidátky. Po hlasování proti tomu protestoval. „Způsob, jakým byla kandidátka sestavena, není transparentní ani poctivý. Neodpovídá sociálnědemokratickým hodnotám,“ řekl Právu. Roučkovi ublížilo, že nedostal nominaci ze svého domovského středočeského regionu (dostal přitom nominace dvou jiných krajů).

Zdůraznil, že se pokusí ostatní kandidáty přeskákat. „Volají mi lidé, kterým stejné jako mně vadí způsob sestaveni kandidátky, že mě budou kroužkovat,“ řekl.

Sobotka připustil, že ohledně kandidátky se na ÚVV vedla diskuze. „Ne všem se ta kandidátka líbila. Někteří měli pocit, že mohli být výš, ale tajné hlasování rozhodlo. Na rozdíl od jiných politických stran, které jsou řízeny jako firmy, se o našich kandidátkách diskutuje,“ rýpl si Sobotka do svého koaličního partnera Andreje Babiše.

„Proces schválení kandidátky byl zcela transparentní, podle pravidel, a doufám, že místo Libora Roučka je volitelné. Voliči mohou využít v eurovolbách preferenční hlasy a nepochybně jeho desetiletou práci v EP ocení,“ řekl Sobotka.

Zahradil kritizoval kandinátku

Kandidátku ČSSD a lídra Kellera ostře zkritizoval europoslanec a pravděpodobný lídr ODS v eurovolbách Jan Zahradil. Ten Kellera označil za extremistu.

„Jan Keller by se lépe se svými názory vyjímal v čele kandidátky KSČM, než ČSSD – pokud si tato chce hrát na standardní demokratickou stranu. Jeho krajně levicové postoje jsou v mnohém neslučitelné se základními pilíři, na nichž stojí euroamerická civilizace – jde zejména o jeho útoky na liberální řád, svobodný trh a volný obchod. Pan Keller je tak svým extremismem jakýmsi levicovým protipólem takového Adama B. Bartoše (bývalého novináře, národovce a antisemity, v současnosti předsedy strany NE Bruselu-Národní demokracie, pozn. red.),“ napsal Zahradil.

Reklama

Výběr článků

Načítám