Hlavní obsah

Sobotka se obává, že miliónové sankce pro nemocnice rozloží rozpočet

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) chce s ministry financí a zdravotnictví řešit problém auditů, které kontrolují čerpání evropských fondů v nemocnicích. Na ně si v pondělí stěžovali ředitelé zařízení a tvrdí, že jsou nestandardní. Sobotka v této souvislosti upozornil, že sankce za desítky miliónů korun by ohrozily hospodaření nemocnic i bilanci čerpání dotací pro celou republiku. Audity provádělo ministerstvo financí.

Foto: Petr Horník, Právo

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD)

Článek

Sobotkovi se nezamlouvá, že se v souvislosti s audity hovoří o věrohodnosti ministerstva financí. "Tady nemůže být jakákoliv pochybnost o tom, že ministerstvo financí postupuje striktně nestranně, odborně a neutrálně vůči kontrolovaným subjektům. Nemohou tady být žádné takovéto pochybnosti," zdůraznil Sobotka.

Po dokončení auditů se proto chce sejít s Babišem i Němečkem. "Jsem pro to, abychom postupovali rozumně, rozvážně, racionálně a vyčkejme na výsledek. Pak se musíme zabývat jejich právními a rozpočtovými dopady," řekl.

Rozpočet by měl problém

"Potřebujeme mít výsledek těch auditů, i když ještě nejsou dokončeny. Už budí velké obavy u kontrolovaných subjektů," řekl Sobotka. Pokud by nemocnice musely na základě auditu ministerstva financí vracet desítky miliónů korun, ačkoliv všechny předcházející kontroly neshledaly žádná pochybení, byl by to podle premiéra rozpočtový problém. Navíc hrozí, že vrácení evropských peněz, které by se už pak nepodařilo do konce příštího roku vyčerpat, by zhoršilo bilanci ČR z hlediska čerpání prostředků EU.

Sobotka připomněl, že na problémy s audity ministerstva financí si stěžují nejen nemocnice, ale také řada starostů obcí, které čerpaly evropské dotace. "Ne všechny ty problémy vyplývají z toho, co se odehrává na ministerstvu financí v posledních osmi měsících. Ty problémy už byly založeny za ministra (Miroslava) Kalouska, mimo jiné v tom, že byla změněna metodika ze strany ministerstva financí," uvedl Sobotka.

Kontrolní subjekty nespolupracují, vadí premiérovi

Jako problém vidí i fakt, že spolu nekomunikují jednotlivé kontrolní struktury - řídicí orgány operačních programů, Úřad pro ochranu hospodářské soutěže a auditní orgán ministerstva financí. "Nejhorší je, že se tyto kontrolní závěry dostávají do protikladu, což působí velké vrásky obcím a městům," dodal Sobotka.

Němeček v pondělí ředitele podpořil. Audity podle něj vypadají nestandardně. Pochybuje prý o tom, co bylo jejich cílem. Řekl, že všichni jím oslovení ředitelé shodně uvedli, že se neoficiálně dozvěděli, že kontrola u nich dopadne špatně, řekl v pondělí Němeček. Náměstek ministra financí Lukáš Wagenknecht odmítl takový postoj jako nepřípustné ovlivňování auditu.

Němeček by neměl audity zpochybňovat, tvrdí ministerstvo

Ministerstvo financí v úterý připomnělo, že kvůli rizikům a podezření z korupce je Integrovaný operační program v oblasti zdravotnictví ze strany Evropské komise pozastaven.

„Cílem auditu bylo mimo jiné ověřit riziko a podezření Evropské komise ohledně možné předraženosti pořizované zdravotnické techniky a dodržení postupů pro zadávání veřejných zakázek,” uvedl resort.

Ministerstvo zároveň připomnělo, že ministr zdravotnictví Němeček „byl v případě auditovaných projektů příjemce FN Ostrava v pozici statutárního zástupce této nemocnice a tudíž byl odpovědný za realizaci daných projektů”. Zpochybňování auditů z jeho strany je proto podle resortu nepřípustné.

Reklama

Výběr článků

Načítám