Hlavní obsah

Sobotka: ČR v tomto roce zachytila už 2500 nelegálních uprchlíků

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) v nedělním pořadu Otázky Václava Moravce řekl, že Česká republika zachytila v tomto roce už 2500 migrantů, je to téměř o polovinu více než minulý rok. Zdůraznil také, že nemá informace o tom, že by v ČR docházelo k náboru do řad Islámského státu (IS).

Foto: Petr Horník, Právo

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD)

Článek

„Situace je v souvislosti s migrační vlnou vážná, migrační proud sílí. Meziroční nárůst je 42 procent. Během tohoto roku bylo zadrženo už 2500 nelegálních migrantů. Na večerní schůzce bezpečnostní rady mě budou hlavně zajímat aktuální informace od bezpečnostních služeb a informací ze zemí, kde došlo k teroristickým útokům,“ řekl v pořadu Sobotka.

Na dotaz, zda má premiér informace o tom, že by v ČR probíhal nábor do řad IS, jak se tom zmínil prezident Miloš Zeman, odpověděl, že nikoliv.

„Nemám informace, že bychom byli zdrojem náboru, na rozdíl od jiných zemi. V tomto směru je situace diametrálně odlišná od toho, co se odehrává v Německu nebo Rakousku, kde dochází k náboru. Můžeme být ale tranzitní zemí, přes kterou budou chtít odejít do Sýrie a Iráku,“ konstatoval předseda vlády s tím, že muslimská komunita v zemi je malá a není radikalizovaná.

IS chtěl prý poškodit ekonomiku

Diskuze se také dotkla situace v Tunisku po útoku teroristy. Občané, kteří jsou v zemi, by podle Sobotky měli kontaktovat ambasádu, pokud chtějí ze země odjet. „V první řadě by se ovšem měli obrátit na cestovní kancelář. Pokud by jim nebyla ochotna pomoci, mají možnost se obrátit na ambasádu. Situaci sledujeme a postupně vyhodnocujeme,“ uvedl ministerský předseda.

Podle něj bylo cílem IS zasáhnout ekonomiku Tuniska a poškodit ji v očích Západu a turistů, kteří tam přijíždějí. Sám premiér by prý do této oblasti necestoval. „Do tohoto regionu bych necestoval, ale je to úvaha každého občana. Já se letos do zahraničí k moři nechystám,“ vysvětlil Sobotka.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám