Hlavní obsah

Sníte o práci hasiče? Připravte se na tvrdou realitu

Novinky, mak

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Zvýšená nezaměstnanost je v České republice stále alarmující. V rámci toho Novinky zmapovaly některé aktuální volné pracovní nabídky. Zavítali jsme k pražským hasičům, abychom zjistili, zda hledají nové posily, případně na jakou pozici a jaké předpoklady musejí uchazeči splňovat.

Sníte o práci hasiče? Připravte se na tvrdší realituVideo: Novinky

 
Článek

„Uchazeč musí mít minimálně středoškolské vzdělání s maturitou, musí mít čistý trestní rejstřík, nesmí mít živnostenský list. V průběhu přijímacího řízení je ověřována hlavně jeho psychologická způsobilost, fyzická zdatnost a zdravotní stav. Je podroben několika zdravotním prohlídkám,“ řekla mluvčí hasičů Nicole Zaoralová.

Povolání profesionálního hasiče by se dalo označit za kariéru pro milovníky adrenalinu. Práce je různorodá a můžete zažít to, co jinde ne. Posláním této profese je chránit životy, zdraví a majetek lidí.

Hasiči jsou v dnešní době bráni jako univerzální záchranáři. Svědčí o tom i to, že nejvíce vyjíždějí k technickým pomocem, což je třeba likvidace následků povodní, nebo sněhových kalamit. Poté vyjíždějí nejčastěji k dopravním nehodám a až na třetím místě jsou požáry.

Nástupní plat asi 18 500 korun

Hasičský záchranný sbor nezaměstnává pouze výjezdové hasiče, ale uplatnění zde najdou obory z široké škály pracovních profesí, ať už jsou to operátoři na tísňových linkách, ekonomické nebo administrativní profese. Uplatnění najdou také absolventi technických oborů.

Platové ohodnocení je dáno tabulkami, odvíjí se od stupně vzdělání a od praxe. „Pokud nastupuje čerstvý absolvent střední školy s maturitou na pozici výjezdového hasiče, pak je nástupní plat zhruba 18 500 Kč hrubého. Pokud nastupuje čerstvý absolvent vysoké školy také bez praxe, je nástupní plat 22 000 Kč hrubého.“

Zájemci se mohou hlásit, nebo zasílat životopis, na příslušném krajském ředitelství, kde mají zájem činnost vykonávat.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám