Hlavní obsah

Smejkal z IKEM bude „tváří pandemie“

Právo, tin

Novým členem Rady vlády pro zdravotní rizika se stal hlavní epidemiolog IKEM Petr Smejkal. Nahradil Ondřeje Slabého, který je od října vládním zmocněncem pro vědu a výzkum.

Foto: archiv Petra Smejkala

Epidemiolog Petr Smejkal

Článek

„Co nám chybí, je tvář pandemie, kterou byl v minulosti Roman Prymula. Bylo by potřeba, aby za ministerstvo komunikovalo víc odborníků než jen ministr Blatný,“ řekl v úterý premiér Andrej Babiš (ANO). Jmenoval i vakcinologa Romana Chlíbka. O budoucnosti Blatného Babiš řekl, že to není teď k debatě.

Chci politikům říkat, jaká je situace

Smejkal v úterý v České televizi členství v radě potvrdil. „Mým cílem je politikům sdělovat, jaká je situace, a přinášet odborný pohled. Mám pocit, že politici občas rozhodují bez odborných podkladů nebo se ptají odborníků, kteří nejsou odborníky,“ podotkl.

Pojďme si stanovit cíl: za 40 dní méně než 1000 nově nakažených, vyzývají experti

Koronavirus

Odmítl ale, že by měl být „tváří pandemie“, jak chce premiér. „Žádnou tváří být nemusím. Pandemie má hodně tváří, už se k ní vyjadřuje hodně kolegů,“ dodal Smejkal.

Smejkal je zastáncem tvrdšího přístupu k pandemii. Podle jeho názoru by se neměly otevírat školy pro maturanty začátkem března, jak přislíbila vláda. „Nejsem si jist, zda je to dobrý nápad. Jakékoliv rozvolnění může zhoršit situaci,“ řekl. Je také proti otevírání maloobchodu.

Středula: Babiš nám tají možné scénáře

Domácí

Členy rady jsou Babiš, ministři – zdravotnictví Jan Blatný, obrany Lubomír Metnar (oba za ANO) a vnitra Jan Hamáček (ČSSD) – a šéf Asociace krajů Martin Kuba (ODS). Působí v ní i náměstek ředitele VZP David Šmehlík a vládní zmocněnec pro IT Vladimír Dzurilla.

Reklama

Výběr článků

Načítám