Hlavní obsah

Šmarda ministrem? Silně pochybuji, řekl Zeman

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Ačkoliv premiér Andrej Babiš (ANO) poslal prezidentu Miloši Zemanovi návrh na odvolání stávajícího ministra kultury Antonína Staňka (ČSSD) a jeho nahrazení nominantem soc. dem. Michalem Šmardem, hlava státu pochybuje, že se tak stane. Prezident to řekl v rozhovoru pro sobotní Mladou frontu Dnes (MfD).

Foto: Luboš Pavlíček, ČTK

Prezident Miloš Zeman

Článek

Přestože ústava říká, že prezident odvolává a jmenuje ministry na návrh předsedy vlády, Zeman ani po měsíci nynějšího ministra Antonína Staňka (ČSSD) neodvolal a Šmardu nejmenoval. Opakovaně argumentuje, že mu ústava žádný termín nestanoví. S takovým výkladem ale ústavní právnící nesouhlasí.

„Mám o tom velmi silné pochybnosti,” odpověděl Zeman na otázku, zda Šmarda někdy bude ministrem kultury. Jako důvody, proč si to myslí, prezident zopakoval svá dřívější vyjádření. Poukázal na to, že zatímco Staněk má titul docent, Šmarda má jen středoškolské vzdělání. Šmarda podle Zemana také nemá žádné zkušenosti s oblastí kultury, zatímco Staněk řídil jako primátor Olomouc, kterou Zeman označil za kulturní město. Prezident rovněž zopakoval, že Staňkův odchod začal šéf ČSSD Jan Hamáček požadovat až poté, co ministr kultury odvolal ředitele Národní galerie Praha Jiřího Fajta kvůli podezřením z ekonomických nepravostí.

Co říká Ústava ČR
Článek 62
Prezident republiky jmenuje a odvolává předsedu a další členy vlády a přijímá jejich demisi, odvolává vládu a přijímá její demisi.
Článek 74
Prezident republiky odvolá člena vlády, jestliže to navrhne předseda vlády.

Zemanův výklad, že prezident může s odvoláním a jmenováním ministra vyčkávat libovolně dlouhou dobu, je v rozporu s interpretací, na které se shodují ústavní právníci včetně šéfa Ústavního soudu Pavla Rychetského či Zemanova favorita na ústavního soudce Aleše Gerlocha. Ústava ČR v článcích 62 a 74 přesnou lhůtu skutečně nespecifikuje, nicméně podle ustálené doktríny se tam, kde není výslovně stanovena lhůta, automaticky předpokládá naplnění ústavního aktu bez zbytečného odkladu.

Zeman: Vláda nepadne, protože Staněk zůstane

Zeman se také vyjádřil k možnému pádu vlády, který by měl nastat po demisi všech pěti ministrů jmenovaných za ČSSD, po které podle koaliční smlouvy podá do týdne demisi i předseda vlády a spolu s ním všichni ministři navržení hnutím ANO.

Prezident poukázal na to, že demisi musejí podat všichni ministři ČSSD. „Tak celou dobu mluvíme o panu Staňkovi. No, tak co má být, že?” řekl Zeman k dotazu na možnost, že by vládu neopustil právě Staněk, kterého chce nyní ČSSD v čele ministerstva vyměnit.

Foto: koláž Novinky.cz s Právo

Zleva Michal Šmarda a ministr kultury Antonín Staněk (oba ČSSD).

Vládu bez ČSSD podpoří Okamura

Prezident zopakoval, že pokud by ČSSD opustila vládu, znamenalo by to jen personální rekonstrukci kabinetu. Lze podle něj očekávat, že by vládu v takovém případě podpořila SPD Tomia Okamury.

„A je-li tomu tak, pak by sociální demokracie spáchala kolektivní sebevraždu. Protože by se už nikdy do vlády nedostala,” podotkl.

Zeman také připustil možnost předčasných voleb, ty ale podle něj jsou možné pouze tehdy, pokud by Babiš „ztratil nervy” a spolu s ANO prosadil rozpuštění Sněmovny. Dříve přitom prezident předčasné volby odmítal a označoval je za neschopnost politiků hrát s rozdanými kartami.

Prezident připomněl, že chce Hamáčka se Staňkem usmířit na schůzce v Lánech 12. července. Ještě před tím se má ale v úterý setkat s Hamáčkem a Babišem. Jasno tak ve věci ministra kultury nebude do konce června, jak dosud požadovali sociální demokraté. Babiš po páteční schůzce s Hamáčkem zdůraznil, že platí koaliční smlouva, podle které má ČSSD nárok vybírat svou pětici ministrů. Hamáček doplnil, že k avizovanému svolání předsednictva ČSSD či jinému řešení situace se rozhodne až po úterní schůzce. [celá zpráva]

Anketa

Souhlasíte s prezidentovým výkladem Ústavy ČR, že může s odvoláním a jmenováním ministra otálet, jak dlouho chce?
Ano
43,1 %
Ne
56,9 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 5690 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám