Hlavní obsah

Služební auto pro rodinu? Politici se neshodnou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Případ místopředsedkyně Sněmovny Miroslavy Němcové (ODS), která sama neřídí, a proto předala služební auto svému synovi, vyvolal rozdílné názory na to, jak vůbec mohou politici nakládat se služebními vozy.

Článek

"Když někdo dostává auto k osobní dispozici, neznamená to, že ho dostává k dispozici celá jeho rodina," řekl Právu šéf poslaneckého klubu soc. dem. Michal Kraus, který o své služební octavii tvrdí, že ji vždy řídí sám.

"Jestliže někdo dá služební auto k dispozici jiné osobě, byť je to osoba blízká, tak zcela jistě porušuje zákon," prohlásil Kraus a dodal: "Překvapuje mě, že paní místopředsedkyně Němcová, která se staví do role jakési morální autority, tyto věci nechápe a snaží se je obhajovat."

Němcová, stejně jako další místopředsedové a předsedové obou parlamentních komor mají ze zákona právo užívat služební vozidlo s řidičem i bez něho k výkonu funkce nebo v souvislosti s ním a k osobní dispozici. Vedle luxusních vozů BMW tak mají tito parlamentní funkcionáři ještě octavie.

Nečas: Není jediná

Postup Němcové chápe místopředseda ODS Petr Nečas, který v tom porušení zákona nevidí. "Je to v souladu se zákonem, který říká, že auto má k osobní dispozici," prohlásil Nečas. Dodal, že pokud v něm jede Němcové syn sám, pak je to určitě v těch případech, kdy místopředsedkyně dá volno svému řidiči a syn ji vyzvedává.

"Rozhodně nedělá nic nekalého, když oznámila dopředu, že sama není řidič," uvedl místopředseda ODS. Nebrání se však debatě, zda by v zákoně nemělo být uvedeno, že vozy je možné používat pouze ke služebním účelům a ke styku s rodinou.

Podle něj rozhodně není případ Němcové ojedinělý: "Kdyby si dalo Právo stejnou práci s některými ministry, jsem si stoprocentně jist, že by dospělo ke stejnému závěru."

Kalousek nemá důvod nevěřit

O zneužití služebního auta zapochyboval lidovecký šéf Miroslav Kalousek, který Právu řekl, že nemá důvod Němcové nevěřit, když tvrdí, že syn má auto proto, aby pro ni jezdil. "Mně se nic takového nepřihodilo, protože jsem řidič a své auto jsem si vždy řídil sám," řekl v narážce na doby, kdy měl k dispozici jako šéf rozpočtového výboru sněmovní octavii.

"Nedovedu si představit, že bych předal někomu auto k používání," řekl místopředseda Sněmovny Vojtěch Filip. Připustil, že ne vždy svou služební octavii řídí sám, ale vždy v autě sedí a nechá se vézt.

"Auto slouží ústavní funkci a není možné, aby sloužilo někomu jinému," řekl Filip. Podle něj formulace v zákoně o osobní dispozici neznamená, že auto lze někomu půjčovat, aniž by to nebylo pro potřeby daného funkcionáře.

Anketa

Mohou rodinní příslušníci politiků využívat jejich služebních vozů pro soukromé účely?
ano
4,3 %
ne
95,7 %
Celkem hlasovalo 14439 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Služební octavií Němcové jezdí její syn

Místopředsedkyně Sněmovny a ODS Miroslava Němcová předala svému synovi, jinak úspěšnému a poměrně vytíženému lékaři, své služební auto i s kartou na benzín....

Výběr článků

Načítám