Hlavní obsah

Škromach by po prohře na sjezdu opustil vládu

Právo, Jana Pechová, Zdeněk Seiner

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ČESKÁ REPUBLIKA

Odchod z vlády v případě neúspěchu na sjezdu ČSSD naznačil první vicepremiér, ministr práce a sociálních věcí a první místopředseda soc. dem. Zdeněk Škromach. Podle svých slov by nečekal, až by ho protikandidát na funkci šéfa ČSSD, premiér Stanislav Gross odvolal. A navíc by sám zvažoval i odchod z ministerské funkce.

Foto: Archiv Petra Horzyka

Portrét Gabriela Palowského.

Článek

"Na odvolávání samozřejmě Škromach nebude čekat. Pokud bych na sjezdu neuspěl, vyvodím z toho své závěry. Stejně tak by to bylo i v obráceném případě. Ale hovořit je o tom potřeba, až ty věci nastanou," řekl Škromach v sobotu novinářům ve Větrném Jeníkově, kde se konala vysočinská konference ČSSD.

Podle Škromacha v této chvíli není aktuální se ho ptát, zda by po neúspěchu v klání o post šéfa ČSSD obhajoval funkci prvního místopředsedy soc. dem. Jak ale doplnil, pozice ve straně jsou spojeny s pozicemi ve vládě a souvisí to i s místopředsednickou funkcí.

Škromacha rozladila slova Stanislava Grosse v sobotním Právu, že v případě zvolení do čela ČSSD a při Škromachově porážce v případném boji o prvního místopředsedu by vicepremiéra vyměnil. Gross na Vysočině zopakoval: "Za současného rozložení vládních sil považuji za logické, že předseda strany je předsedou vlády a první místopředseda strany je místopředsedou vlády."

Zvážil by i demisi na funkci ministra

Na dotaz Práva, zda by se myšlenky o demisi mohly dotknout i jeho ministerského postu, Škromach odpověděl: "To všechno musím zvážit. Pokud by vedení strany vypadalo tak, že bude výrazně prezentovat jeden názorový proud, dnes představovaný tzv. liberální platformou, tak bych samozřejmě musel zvážit, jestli je pro mě přijatelné realizovat takovéto kroky jako ministr práce a sociálních věcí."

Podle Škromacha bude asi i ministr financí Bohuslav Sobotka uvažovat o tom, zda by byl schopen akceptovat jinou situaci, pokud jemu blízký názorový proud neuspěje. Sobotka chce Škromacha vystřídat v pozici prvního místopředsedy.

"Každá volba je riziko a znamená také vyjasnění podmínek. Nedělám si zadní dvířka. Nabízím své služby sociální demokracii a ta je může buď přijmout, nebo odmítnout. Bude to věcí delegátů," sdělil Škromach.

Dodal, že nemá možnost Grossovi vyhrožovat, že ho odvolá z funkce, protože v takové pozici není. Nechce ani říkat, s kým by ve své vládě počítal nebo nepočítal.

Reklama

Výběr článků

Načítám