Hlavní obsah

Sklady nemohly vybuchnout samy od sebe

Matěj Říha, Právo, Matěj Říha

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zlín

Výbuchy muničních skladů ve Vrběticích na Zlínsku patří mezi nejhorší události podobného charakteru, které se kdy v Česku staly. První z výbuchů a následný požár zničil 16. října 2014 sklad, ve kterém bylo 58 tun munice. Poté následovalo 355 neřízených výbuchů.

Foto: Policie ČR

Místo výbuchu ve Vrběticích

Článek

Druhý výbuch nastal 3. prosince a zničil sklad, kde bylo shromážděno 98 tun materiálu. Oba objekty měla pronajaté ostravská firma Imex Group. Při první explozi zemřeli dva její zaměstnanci.

Advokát zbrojařské společnosti Radek Ondruš Právu včera řekl, že firma neměla o vyšetřování žádné informace. Informace zveřejněné premiérem Andrejem Babišem (ANO) o tom, že za výbuchy zřejmě byla ruská tajná služba, považuje za překvapivé.

BEZ KOMENTÁŘE: Letecké záběry místa výbuchu municeVideo: Policie ČR

Imex od začátku tvrdí, že s explozemi neměl nic společného. „Podle názoru společnosti konzultovaného s odborníky nemohla skladovaná munice vybuchnout sama od sebe. S výjimkou nových výrobků (pistole) se jednalo o materiál z vojenských skladů prodaných armádou, tedy o munici řádně kontrolovanou, naposledy ze strany armády při předání,“ řekl Právu Ondruš.

Firma podle něj spolupracovala při vyšetřování s detektivy. Její zaměstnanci chodili podávat vysvětlení a policisté obdrželi dokumenty, které si vyžádali.

Společnost také podle Ondruše odmítá, že by měl zbrojní materiál putovat do Sýrie nebo na Ukrajinu, kde mělo Rusko strategické zájmy, kvůli nimž údajně byly sklady vyhozeny do povětří.

Foto: Policie ČR

Areál muničního skladu ve Vrběticích

„Společnost v rozhodné době s Ukrajinou ani Sýrií neobchodovala, ani nedisponovala informacemi, co hodlá s vojenským materiálem, který byl prodán a připraven k odvozu, kupující dělat,“ doplnil Ondruš.

Výbuchy ve Vrběticích zasáhly přes 1300 hektarů půdy, na kterých skončila rozmetaná munice. Kvůli explozím museli být několikrát evakuováni obyvatelé okolních obcí. Slabé výbuchy se z území ozývaly až do sklonku roku 2014. Teprve v následujícím roce začalo stěhování nepoškozené munice a výbušnin.

Došlo i na soudy

Areál hlídali vojáci, policisté a hasiči. Následně byl oplocen a v roce 2016 započal pyrotechnický zásah, jehož účelem bylo vyčištění areálu. Náklady dodnes nejsou známé, ale odhaduje se, že se blíží jedné miliardě korun. Záchranné práce skončily teprve loni v září.

Přestože policejní vyšetřování ohledně způsobení výbuchů pokračuje, česká justice už řešila několik případů, které s tím souvisejí.

Například zbrojařská firma Imex Group žádá od státu odškodnění za výroky, které tehdejší vicepremiér Babiš pronesl krátce po druhém výbuchu v prosinci 2014. Ten tehdy v televizi řekl, že firma je velmi kontroverzní, že problémům čelila i v Bulharsku a že vyvážela zbraně do embargovaného Konga. Krajský soud ve Zlíně se pak v létě 2016 zabýval obžalobou pěti lidí a společností Excalibur Army a Real Trade Praha kvůli skladování zakázaných výbušnin ve Vrběticích. Firmy podle verdiktu soudu ale neskladovaly miny jako takové, pouze těla min a materiál tak nelze považovat za zakázaný.

Okolnosti výbuchů muničních skladů ve Vrběticích

Domácí

Okresní soud ve Zlíně zase řešil kauzu, ve které bylo šest lidí obžalováno kvůli krádežím zbraní. Podle obžaloby vnikli Zdeněk Šuranský a Milan Chaloupka nejméně čtyřikrát do uzavřeného a střeženého areálu, uvnitř kradli samopaly, součásti zbraní a výbušniny rozmetané do okolí explozí a některé z nich pak prodávali.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám