Hlavní obsah

Škárkova nahrávka mohla vzniknout jindy, než tvrdil, hrozil by mu vyšší trest

Praha

Analýza nahrávky, kterou měl pořídit Jaroslav Škárka v den, kdy od Víta Bárty údajně obdržel úplatek, kvůli němuž stojí oba před soudem, přinesla do celého případu nové skutečnosti. Bártův advokát tvrdí, že některé detaily svědčí o tom, že nahrávka nebyla pořízena loni 29. března (v den převzetí peněz), nýbrž už 31. ledna.

Soudce zvažuje překvalifikování trestných činůVideo: Novinky

 
Článek

Z fotografií a videozáznamu plyne, že byl pořízen za denního světla, přičemž Škárka měl být loni na konci března u Bárty ve večerních hodinách, tedy za tmy.

Obhájce Oldřich Chudoba poukázal i na vydání deníku Právo zaznamenané na nahrávce, které bylo ze dne 31. ledna 2011, a navíc údajně z nahrávky rozluštil i Škárkovu větu, kde hovoří o účasti na jednom jednání mimo Prahu. To se uskutečnilo 27. ledna, tedy čtyři dny před vydáním natočeného výtisku Práva.

Škárka tvrdí, že z jiného data než 29. března nahrávka pocházet nemůže. "To byla jediná schůzka, kterou jsem nahrával, takže nemůže jít o nic jiného," reagoval před soudem Škárka.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Vít Bárta (vlevo) a Jaroslav Škárka před soudem.

Soudce Škárku upozornil, že pokud by byla nahrávka podvržená, mohlo by dojít ke změně právní klasifikace, kvůli níž stojí před soudem. Pokud by se soud přiklonil k verzi prezentované Bártovou obhajobou, mohlo by se ze strany Škárky jednat "o podvodné vylákání půjčky s cílem následné diskreditace pana Bárty," uvedl soudce Jan Šott.

"Jste si vědom toho, že mohlo jít o podvržený důkaz a že to může snížit vaši věrohodnost?" dotázal se soudce Škárky, který přisvědčil.

Škárkovi by v případě změny právní klasifikace hrozil přísnější trest jeden rok až pět let. Nyní by mohl jít do vězení maximálně na tři roky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám