Hlavní obsah

Sjezd on-line: Do projevů štěkal pes, chyběly zákulisní pletichy

Právo, ada, nig

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sociální demokraté si nedobrovolně vyzkoušeli, jaké je to přejít z živého jednání, plného emocí i kuloárových jednání, na sociální sítě. Delegáti sjezdu museli řešit drobné technické problémy, jako že někde mikrofon nefungoval, jindy zase fungoval, když neměl, ale rychle se s přenosem sžili. Spolupředseda zelených Michal Berg, který byl hostem sjezdu, to ocenil: „Jsem ajťák a zvládáte to dobře.“

Foto: Milan Malíček, Právo

Předseda strany Jan Hamáček

Článek

Krátce po zahájení se zasekli delegáti sedící u počítačů doma či v kancelářích na tom, jak vlastně hlasovat. Počet přihlášených kolísal během dne kolem 270. Někteří si stěžovali, že se jim nezobrazovaly hlasovací lístky, a tak se muselo hlasování opakovat.

Pak již vše šlo jako po drátku. Část delegátů využila možnosti neukázat tvář a byli připojeni jen zvukem. Nastaly i úsměvné chvilky. Delegáti jedli v přímém přenosu nebo kouřili, což by v sále nemohli. Gesty provázeli projevy svých kolegů. Do projevů se ozýval štěkot, možná svérázné zvonění mobilu, možná skutečný pes. Jiného přerušila hlasitá hudba.

Foto: Milan Malíček, Právo

On-line sjezd ČSSD

V jednu chvíli začaly místo diskutujících na obrazovce místo řečníka nabíhat buď úmyslně, nebo omylem osobní stránky jednoho z delegátů a ústřední tajemník ČSSD Michal Kucián, který jednání řídil, ho musel několikrát vyzvat, aby přestal, nebo že ho bude muset odpojit.

Do autentické sjezdové atmosféry tak chyběl jen potlesk. A také taktické zákulisní schůzky, které ke každému partajnímu jednání vždy patří. Senátor Petr Vícha právě toto ocenil: „Nescházíme se po rozích v hloučcích a rozhodujeme každý sám za sebe.“

Při hodnocení početné diskuse si Jan Hamáček pochvaloval, že díky online vystoupili i lidé, kteří by jinak na sjezdu naživo nepromluvili. Zájem byl takový, že nakonec museli po 4,5 hodiny hlasováním delegáti smršť přihlášek utnout.

Reklama

Výběr článků

Načítám