Hlavní obsah

Šéf odborů oznámil další demonstraci: pokud lidé nepřijdou, jsou líní

Novinky, jim

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Odbory a iniciativy s Proalt v čele svolávají do Prahy na 22. října protivládní demonstraci. Předseda Českomoravského odborového svazu Jaroslav Zavadil zdůraznil, že tentokrát nebudou odbory organizovat svoz lidí do centra metropole. Nespokojení občané mají přijít sami a vyjádřit své pobouření nad vládními reformami, arogancí garnitury a celkovou politikou vedení státu.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Šéf ČMKOS Jaroslav Zavadil

Článek

„Pokud lidé nepřijdou, tak jsou skutečně líní a budeme to chápat tak, že nechtějí, abychom tady protestovali,“ řekl po společném jednání odborových organizací a občanských sdružení Zavadil.

Demonstrace by měla odstartovat v sobotu 22. října v 14:00 na pražském náměstí Republiky. Jejím svolavatelem je sdružení Proalt, odbory ale protesty podporují. „Vyzývám občany, aby prokázali svou naštvanost,“ prohlásil Zavadil.

Odbory se mimo jiné s iniciativami dohodly na dlouhodobé spolupráci. „Shodli jsme se, že budeme pokračovat, vyhodnocovat možnosti protestů a neustat v boji proti reformám a dalším krokům vlády, které budou následovat,“ řekl novinářům Zavadil.

Šéf KOVO Josef Středula doplnil, že pro koordinaci a lepší výměnu informací si odbory a sdružení zavedou společnou síť a nabízejí uplatnění všem, kdo projeví zájem. Jako nejdůležitější myšlenku pondělního rokování Středula uvedl: „Aby bylo všem lidem v ČR lépe.“

Vraťte obě ocenění, vyzval Kalouska odborář

Podle mluvčího iniciativy Proalt Jana Májíčka nezná podobná různorodá koalice protivládních sil obdobu. „Chceme, aby si vláda uvědomila, že tím spojenectvím, které tu vzniká, je společenství občanů a odborů, kteří chtějí spravedlivější a lepší republiku,“ řekl Májíček.

Středula se pak pustil do ministra financí Miroslava Kalouska (TOP 09), jelikož se mu nelíbí, že by vláda zavedla ještě ostřejší škrty, pokud se Evropa propadne do krize. Podle Středuly Kalousek odmítá jakékoli jednání, byť mu jejich experti nabízeli moudrá, odborná a dovedná řešení. Podle něj na nedávném jednání tripartity dokonce Kalousek řval už i na zástupce zaměstnavatelů.

Na závěr vyzval Kalouska, aby vrátil své ocenění, které o víkendu převzal ve Washingtonu od zástupců mezinárodního časopisu Emerging Markets, pro nejlepšího ministra financí rozvíjejících se evropských ekonomik. Kalousek je získal i v roce 2008, kdy rekordně srazil schodek rozpočtu na 19 miliard korun. Podle Středuly by měl vrátit i toto ocenění. Zdůvodnil to tím, že „časopis o ČR zjevně vůbec nic neví“.

Reklama

Výběr článků

Načítám