Hlavní obsah

S novým rokem dorazí do Česka sníh a mráz

Po extrémně teplém prosinci předpovídají meteorologové na přelomu roku ochlazení, přesto by měl být leden teplotně průměrný či spíše nadprůměrný. Nejvíce srážek by mělo spadnout v týdnu od 4. ledna, vyplývá to z dlouhodobého výhledu Českého hydrometeorologického ústavu(ČHMÚ).

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Na počátku týdne se ochladí. Noční teploty klesnou k  -6 °C, denní se budou pohybovat v rozmezí 0 až 2 °C, při vyjasnění mohou klesnout k -2 °C. Pocitovou teplotu začne od středy snižovat také vítr, na Vysočině a na severních horách dosáhne v nárazech až 60 km/h. V druhé polovině týdne se postupně vyskytnou i celodenní mrazy. Nemělo by ale ani sněžit, a tak se tento týden zařadí jako čtvrtý v řadě s podprůměrnými srážkami.

V období od 4. do 10. ledna naopak meteorologové očekávají nadprůměrné srážky. V nižších polohách by mělo pršet nebo padat déšť se sněhem, na horách by mělo sněžit. Noční teploty by měly klesnout až na -8 °C, denní by se měly pohybovat v rozmezí 3 °C až -4 °C.

V posledních dvou týdnech se srážkové úhrny budou pohybovat kolem průměrných hodnot pro toto období.

V týdnu od 11. do 17. ledna by se noční teploty měly pohybovat v intervalu -2 až -7 °C, při zmenšené oblačnosti až -10 °C, denní potom mezi -3 až 3 °C.

Podobný ráz počasí by podle meteorologů měl mít i týden od 18. do 24. ledna. Noční teploty kolem -3 °C a denní by se měly pohybovat na průměrných 3 °C.

Reklama

Výběr článků

Načítám