Hlavní obsah

S hledáním hnízda invazivních sršní může pomoci veřejnost

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ochránci přírody zatím nenašli hnízdo sršní asijských, které se vůbec poprvé objevily v České republice. Na místě, konkrétně v plzeňské části Skvrňany, viděli asi deset jedinců. Invazivní druh hmyzu je potřeba co nejdříve zlikvidovat. Je totiž nebezpečný pro včely, které zabíjí.

Foto: Agentury ochrany přírody a krajiny ČR.

Ochránci přírody potvrdili výskyt sršní asijských v Plzni

Článek

Pomoc s hledáním hnízda může i veřejnost, informoval Novinky v pátek odpoledne Tomáš Görner z Agentury ochrany přírody a krajiny ČR. „Budeme rádi za jakékoliv echo,“ řekl. Sršně se vyskytují na Skvrňanech, konkrétně poblíž ulice Nade Mží.

„Volal nám pán, který v lokalitě parkoval, že u keře lítá něco divného. Zareagoval pohotově, což nám dost pomohlo,“ ocenil Görner.

On a jeho kolegové pak v pátek vyrazili do terénu. „Během dopoledne jsme tam viděli deset jedinců. Snažili jsme se vytrasovat hnízdo, ale to se zatím nepovedlo. Navíc je to u zástavby. Dolet sršně může být až kilometr,“ nastínil odborník.

Doplnil, že sršně směřovaly od tamější školy ke hvězdárně. „V pondělí se tam vrátíme a budeme v práci pokračovat. Ani nevíme, jak velké hnízdo je, ale můžou v něm být tisíce dělnic. Pokud si lidé čehokoliv všimnou, ať pošlou fotky a také popis,“ požádal Görner. Kontaktní adresa je: invaznidruhy@nature.cz.

S hledáním hnízda invazivních sršní může pomoci veřejnost

Domácí

Na pozoru by se měli mít především včelaři a úly teď častěji kontrolovat. Jestliže si čehokoliv všimnou, je potřeba rovněž kontaktovat Agenturu ochrany přírody a krajiny ČR.

Sršeň asijská je o něco menší než sršeň obecná, je také tmavší. Lidé ji poznají podle žlutě zbarvených konců končetin. „Je nebezpečná hlavně pro včely, které napadá v úlech. Hnízda jsou kolovitého až hruškovitého tvaru a mají vchod z boku. Nejčastěji bývají vysoko v korunách listnatých stromů nebo v lidských stavbách, výjimečně i v zemi,“ nastínila Karolina Šůlová ze stejné organizace.

Foto: Profimedia.cz

Vlevo sršeň asijská (Vespa velutina), vpravo sršeň obecná (Vespa crabro)

Hmyz byl před dvaceti lety zavlečen do Francie se zásilkou zboží z východní Asie. Od té doby se šíří západní Evropou. „Je důležité zajistit okamžitou likvidaci nalezených hnízd. Podcenění situace v prvních letech výskytu vede k jejímu trvalému usazení a k velmi obtížné likvidaci,“ upozornila Šůlová.

Část Evropy čelí invazi agresivních sršní asijských, varují čeští vědci

Věda a školy

Reklama

Výběr článků

Načítám