Hlavní obsah

Rybáři tahali z ledové vody jednu rybu za druhou, umožnil jim to lov na dírkách

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Všemina

Kdo si chtěl v sobotu ulovit rybu na ploše někdejšího koupaliště Hotelu Všemina ve stejnojmenné obci na Zlínsku, musel si nejprve vyvrtat, případně vysekat, do ledu díru. Ta je totiž pro lov na dírkách zásadní, jinak by se rybáři k rybám pod ledem nedostali.

Lov na dírkyVideo: Pavel Karban, Novinky

 
Článek

Základními podmínkami k lovu na dírkách je dostatečná tloušťka ledu a dobré počasí. „Aby zamrzlo, což poslední dobou není vůbec jisté,“ uvedl Radek Štěpaník, organizátor rybolovu, který si u nás získává čím dál větší popularitu.

„Už jsme mysleli, že budeme lovit na dírky před Vánocemi, jenže zamrzlo a hned to roztálo,“ prozradil s tím, že na Všemině většinou mohou provozovat lov na dírkách během ledna, kdy bývalé koupaliště alespoň na týden dostatečně zamrzne.

To, kolik rybářů se na ledovou plochu může najednou vydat, je podle Štěpaníka různé. „Záleží na velikosti plochy a tloušťce ledu. Dneska má led sílu nějakých patnáct centimetrů, takže tady může být s přehledem minimálně čtyřicet lidí,“ zhodnotil.

Toho, že by neměli co lovit a odcházeli od zamrzlé vodní plochy bez úlovku, se rybáři v sobotu bát nemuseli. Pstruhů duhových a sivenů amerických plavalo pod ledem dostatečné množství.

„Je to sádková ryba, jen pstruhů jsme tu vysadili čtyři metráky,“ prozradil organizátor zimního rybolovu s tím, že pokud je rybáři za tři čtyři dny vychytají, objednají se a vysadí nové ryby. Jak dlouho bude možné na Všemině lovit ryby z ledu, záleží podle Štěpaníka hlavně na počasí.

K hotelu Všemina, který proslavil za socialismu František Čuba, předseda družstva z nedalekých Slušovic, dorazili za lovem na dírky rybáři ze širokého okolí. A první úlovky tahali z vody hned po osmé hodině, kdy lov začal. „Je to pohoda a relax,“ řekl Filip Škrhák, který na Všeminu dorazil s partnerkou z Veselí nad Moravou. Řekl, že když je možnost, chodí na takový rybolov pravidelně.

Zatímco ostatní rybáři seděli a tahali ryby z kulatých děr vyvrtaných v ledu, Škrhák si svou díru vysekal sekerou. Velikost otvoru ale podle něj nemá vliv na velikost úlovku. „Je to náhoda, stejně jako ve sportce. Tam když si vsadíte za šest set, taky není záruka, že chytnete jackpot,“ smál se.

Když měl Škrhák najít největší rozdíly mezi rybařením v létě a zimě, řekl, že v zimě si to musí člověk vytrpět. „V létě máte pěkné počasí, když prší, schováte se do bivaku, ale v zimě si to musíte vytrpět. Navíc v létě nevlezete doprostřed rybníku a nechytáte z prostředku,“ upozornil muž, který si během necelé hodinky připsal pět úlovků.

Podobně se dařilo i ostatním rybářům, bez ulovené ryby neodešel nikdo. „Nebereme všechno, to bychom tu byli hodinu a měli bychom deset kilo pstruha,“ shodla se čtveřice kluků ze Zlína, kteří berou lov na dírkách jako zpestření během rybářského roku.

Rybník ve Stříteži na Třinecku má umělý ostrov z potrubí, láká ryby i divoké husy

Věda a školy

Reklama

Výběr článků

Načítám