Hlavní obsah

Ryba na závěrečnou párty přiletěla ze Zélandu

Právo, Rudolf Voleman

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

KARLOVY VARY

Čerstvý dvacetikilový kanic, tedy mořská strakatá ryba s velkou tlamou, která byla v pátek speciálně dovezená z Nového Zélandu pro sobotní závěrečnou párty jubilejního 40. ročníku Mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech, má být největší gastronomickou ozdobou večírku v Grandhotelu (GH) Pupp.

Článek

"Měl by to být největší a nejlepší závěrečný festivalový raut za posledních deset let," uvedl šéfkuchař GH Pupp Jiří Hrdý. "Kromě kanice jsme objednali z Norska pětadvaceti kilogramového tuňáka," dodal s tím,  obě ryby budou nejdříve umístěny v ledovém baru, aby si je mohli účastníci párty prohlédnout. "Pak je budeme odřezávat a jednotlivé kousky grilovat na novém opékacím stole," vysvětlil.

Ozdobou večírku budou určitě i čtyři velké dorty o velikosti metru čtverečního. "Z každého je zhruba sto porcí," uvedl Hrdý. "Na dorty natáhneme karamelové nápisy. Jeden z nich bude tradičně avizovat už nadcházejícího, tentokrát tedy 41. ročníku festivalu," prozradil. Hosté závěrečné párty se mohou také těšit na novinku. "Budeme připravovat tvarohové obláčky. Úplná novinka to není, protože budeme vycházet z asi šedesát let starého receptu. Tvarohové obláčky chceme podávat s malinovou, višňovou a jahodovou omáčkou," uvedl šéfkuchař.

Připraveny tuny jídla

Ve velkém sále  GH Pupp bude umístěn suši bar. "V nabídce bude celá řada sýrů. Kupříklad 36 kilogramové kolo parmazánu," doplnil Hrdý. Krájet se má kebab, v cukrárně už připravují dezerty Pana Puppa, podle historických receptur. Podávat se budou i domácí těstoviny. "Vaříme si je sami ve speciálním sporáku, aby byly čerstvé," dodal.

"Celkem by se to všechno mohlo počítat na tuny," konstatoval šéfkuchař vyhlášeného hotelu. "Na závěrečnou párty má přijít tisíc hostů, ale pohoštění budeme připravovat pro celkem dvanáct set lidí, protože nakonec jich vždycky přijde víc. I když letos jsou vstupy na rauty a večírky mnohem lépe zajištěné proti nezvaným hostům," poznamenal s tím, že mezinárodní festival je pro kuchaře a další personál GH Puppu největším zápřahem během roku.

"Musíme poskytovat nepřetržitý servis po dobu deseti dní. Práce ale začíná už dva týdny předem, když musíme vše potřebné objednávat," popisoval Hrdý. "Pracujeme na směny dvanáct hodin denně. Není problém uvařit, ale také pořádně menu odprezentovat. Museli jsme přijmout deset brigádníků do kuchyně, kteří nám pomáhají zejména s prezentací jídel na place," uzavřel Hrdý s tím, že hotelová kuchyně připravuje denně 450 snídaní a 250 obědů. "K tomu různé rauty a pohoštění," dodal.

Výběr článků

Načítám