Hlavní obsah

Rozhodnuto: D3 povede Posázavím, řekl definitivně soud

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

K průlomu došlo koncem uplynulého roku v přípravě léta diskutované středočeské části dálnice D3. Nejvyšší správní soud (NSS) ukončil vleklý spor o to, kudy dálnice povede, když odmítl kasační stížnost proti plánům Středočeského kraje.

Foto: Mapy.cz

V ideálním případě by měla dálnice D3 končit až v Rakousku.

Článek

Dálnice tak povede Posázavím. Informoval o tom server Zdopravy.cz. Odvolat se už nelze. Příprava dálnice bude nicméně ještě dlouhá.

Debaty o tom, že dálnice poznamená krajinu Posázaví, se přitom táhnou dvacet let. Nelichotivě se o této trase už v roce 2001 vyjádřil tehdejší prezident Václav Havel. „Další opravné prostředky již nelze proti koridoru uplatňovat,“ potvrdil mluvčí kraje David Šíma.

ŘSD: Stavbu D3 i dalších silnic brzdí sporné reference Metrostavu Infrastructure

Ekonomika

U D3 ve středních Čechách se dlouho vedly debaty o jejím vedení. V úvaze byla západní varianta přes Posázaví a východní přes Benešov a Říčany. K potvrzení západní varianty došlo v roce 2015.

NSS ji nyní potvrdil definitivně, když zamítl stížnost Krajiny 2000 (spolku pro ochranu přírody dolního Posázaví) a obce Okrouhlo. Dálnice se v této variantě napojí na Pražský okruh u Jesenice.

Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) už v listopadu zahájilo na trase geotechnický průzkum. Aktuálně silničáři usilují o pravomocné územní rozhodnutí, pro které ale potřebují rozhodnutí o výjimkách pro zvláště chráněné druhy. ŘSD předpokládá, že pokud uspěje, bude úsek stavět nejdříve v letech 2025 až 2029.

Přibude jen 26 kilometrů nových dálnic

Domácí

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám