Hlavní obsah

Rittig neuspěl, protikorupční fond nemusí stahovat zprávy s kauzou předražených jízdenek

Nadační fond proti korupci nemusí stahovat z webu tiskové zprávy, které pojí lobbistu Ivo Rittiga s kauzou předražených jízdenek Dopravního podniku hlavního města Prahy (DPP). Zamítnutí Rittigovy žaloby v úterý potvrdil odvolací pražský vrchní soud, jeho rozhodnutí je pravomocné. Lobbista stejně jako k předchozím jednáním nepřišel.

Foto: Petr Horník, Právo

Lobbista Ivo Rittig

Článek

Rittig se v žalobě domáhal odstranění informací z webu protikorupčního fondu, který začátkem prosince 2011 zveřejnil tiskovou zprávu s tvrzením, že "za kauzou předražené jízdenky Dopravního podniku hlavního města Prahy stojí lobbista Rittig". Podnikatel tvrdí, že tato a další tvrzení jsou nepravdivá a mohou jej poškodit v osobních i obchodních vztazích.

Odvolací soud se případem zabýval podruhé. V minulosti zamítavé stanovisko pražského městského soudu zrušil kvůli formálním chybám. Dnes ale rozsudek potvrdil. Podle předsedkyně soudního senátu Mileny Opatrné soud prvního stupně dostatečně odůvodnil, z jakých důkazů a svědeckých výpovědí vycházel. "Vysvětlil, kterým svědkům uvěřil, kterým ne a k jakým závěrům na základě jejich výpovědí došel," uvedla Opatrná.

Rittig čelí v případu dopravního podniku obžalobě z praní špinavých peněz ve spojení s organizovanou skupinou působící ve více státech. Lobbista figuruje i v případu údajného vyvedení 20 miliónů korun z firmy Oleo Chemical, obžalován je i v případu údajného vynášení informací z Bezpečnostní informační služby. Souvisí s manželkou expremiéra Petra Nečase Janou, dříve Nagyovou, která v minulosti šéfovala Nečasově kanceláři.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám