Hlavní obsah

Řidič Neoplanu dělá na poli

Novinky, Patrik Biskup

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PLZEŇ

Život Pavla Krbce z Chebu se pomalu začíná vracet do normálních kolejí. 48letý muž seděl 8. března za volantem patrového Neoplanu, kterým se skupina karlovarských turistů vracela z lyžařského zájezdu do Alp. Pět kilometrů za hranicemi autobus vyletěl ze silnice a zřítil se na louku. Bilance byla tragická - 19 mrtvých a 35 převážně těžce zraněných.

Foto: Jana Slováková

Redakční rada časopisu ECHO SŠPU Hodonín

Článek

S řidičem Krbcem se v té chvíli nepřevrátil jenom autobus, ale celý svět. "Jako kdybych přestal žít," svěřil se. Dodnes nevypovídal na policii, která ho obvinila ze zavinění nehody. Právu popsal v pondělí večer svou verzi nehody.

"Hodilo mě to zadkem doprava. Pak mám okno a další děj si vybavuji, až když jsem ležel venku a kolem bylo plno sanitek." To se mu podle jeho slov bude promítat před očima až do konce života. "Stále na to myslím. Lítá mě hlavou pořád dokola, proč se to stalo. Čím více ale o tom přemýšlím, tím více jsem přesvědčený, že jsem chybu neudělal," vzpomíná s trpkým výrazem ve tváři vysoký, hubený muž s prošedivělými vlasy.

Vozit lidi si netroufá

O práci autobusáka přišel a k taxikaření, kterým si přivydělával, se zatím vrátit nechce. "Pořád je to ve mně. Netroufnu si ještě vozit cizí lidi. Sám v autě jezdím, dojíždím totiž do práce," vysvětluje. Jeho kůže je opálená, jako kdyby se právě vrátil od moře.

"Ne, ne, žádné moře. Dělám pomocného dělníka za šest tisíc měsíčně. Jsem rád, že jsem vůbec něco sehnal. Žiji už deset let s přítelkyní a dvěma nezletilými dětmi, takže je každá koruna dobrá," říká trochu zaraženě.

"To víte, celý den makám na poli, takže slunce do mě pěkně pere. A dovolená? Nemám na ni ani pomyšlení. Řekl jsme přítelkyni, ať jede někam s dětmi sama," dodává jedním dechem Krbec.

Půldruhého měsíce po havárii nevytáhl paty z domu. "Když jsem se dostal z toho nejhoršího, začal jsem postupně chodit ven. Trochu jsem se bál, jak budou lidi v ulicích reagovat. Potkal jsem pár známých. Pozdravili jsme se. Chovali se ke mně přátelsky. O nehodě jsme nemluvili. V práci vědí, kdo jsem. Nijak to netajím. Nikdo se mě ale nevyptává, já sám o tom nemluvím. Hledím si své práce a snažím se na to nemyslet," prozrazuje Krbec. Od okamžiku, kdy byl propuštěn z nemocnice, přestal sledovat televizi a číst noviny.

"Říkáte, že pozůstalí obětí založili nějakou nadaci a budou požadovat odškodnění? O tom nic nevím. Na mě se nikdo z nich neobrátil. Těžko bych jim ale za mé stávající finanční situace mohl pomoci," uzavírá Krbec.

Reklama

Související články

Policie obvinila řidiče havarovaného neoplanu

Jihočeští policisté v úterý obvinili z trestného činu obecného ohrožení řidiče autobusu, který v sobotu havaroval u obce Nažidla na Českokrumlovsku. Policejní...

Řidič havarovaného neoplanu odmítá vypovídat

Policisté pokračují ve vyšetřování tragické nehody patrového autobusu v jižních Čechách, která si vyžádala 19 mrtvých a desítky zraněných. Obviněný 48letý...

Výběr článků

Načítám