Hlavní obsah

Řev i vlajky. V domově důchodců mají fanzónu s Bobem a Bobkem

Střední Čechy

Skandování, nalepené vlaječky na tvářích, velké české vlajky visí na zdi i za postelí. Skvělou fandící náladu vytvářejí i dříve narození příznivci hokeje. Vstupní hala domova seniorů v Mlékovicích na Kolínsku se proměnila ve fanarénu a nechybí tady ani maskoti šampionátu králíci Bob a Bobek.

Foto: Domov Clementas, Novinky

V domově seniorů v Mlékovicích je mezi fanoušky i hodně žen.

Článek

Nejsou sice tak velcí, ale jsou skuteční. Dva bílí ušáci sedí fandícím klientům domova na klíně a nechají se i během hry drbat za ušima.

„Klienti fandí s velkým zaujetím, je na nich vidět ta národní hrdost. Sledují každý zápas národního týmu. Vstupní hala, kde máme velkou televizní obrazovku, se vždycky celá zaplní, je tu tak padesát až sedmdesát lidí,“ potvrzovala Právu ředitelka domova Clementas v Mlékovicích Andrea Faltysová.

Na večerní zápas s Američany už se během čtvrtka těšil i jeden z klientů Zdeněk Hradecký. „Šanci postoupit mají, sice teď to poslední s Kanadou se moc nepovedlo, ale věřím jim. Když fandím, tak snad se to povede. Určitě dost pomohlo, že přijeli ti hráči jako Pastrňák, ten je silný a šikovný jako Jarda Jágr, to se určitě do hry hodí,“ říkal Zdeněk Hradecký.

Před zápasem se už připravovaly náležité podmínky. Na stolcích při utkáních nechybí talíře s bramborovými chipsy nebo nakrájenou klobásou, dokonce i pivo je k mání. „Samozřejmě nealkoholické, protože klienti užívají léky,“ ujistila ředitelka. „Chceme vytvořit atmosféru, jakou lidi mívají doma. Tam se chlapi taky usadí u televize a fandí. Tady je to stejné, jen mě překvapilo, že nefandí zdaleka jen chlapi, ale máme tady i spoustu fanynek,“ dodávala Andrea Faltysová.

Foto: Domov Clementas, Novinky

Při fandění je k dispozici i občerstvení.

Mlékovický domov je výjimkou mezi obdobnými sociálními zařízeními a klienti tady mohou mít i zvířata. Proto nebyl problém, aby tady našli zázemí králíci, kteří tu bydlí s klienty. Za normálních okolností jsou hebká zvířata především terapeuty, ale při utkáních nahrazují známé maskoty.

Foto: Domov Clementas, Novinky

V domově seniorů v Mlékovicích mají i hokejové maskoty Boba a Bobka.

O utkání nepřicházejí ani nepohybliví klienti. Kdo může, dojde do haly sám, jiní přijíždějí na vozících, lidé upoutaní na lůžko sledují zápasy v pokojích, a dokonce i oni mívají na zdi u postele vyvěšené vlajky. Kromě hokejového mistrovství si zdejší klienty podobně užívají i jiná sportovní klání. „Televize v hale se využívá i při olympiádě, halou se chodí do jídelny nebo ven, klienti se tu zastavují, přidáme jim křesla a židle a mohou sledovat dění,“ uvedla ředitelka. Sledují se tu i ostatní zápasy, když nehrají zrovna Češi, ale to nebývá hala tak plná. „Také se sejdou, ale spíš si to sledují ti skalní hokejoví fanoušci u sebe na pokojích. Největší rušno tady je při zápasech národního týmu,“ potvrzovala ředitelka Faltysová.

Foto: Domov Clementas, Novinky

Lidé v Domově Clementas fandí hlavně při utkáních národního týmu, ale sejdou se i při jiných zápasech.

A ve čtvrtek už se chystala hala znovu na večerní zápas. „Když takhle držíme palce, tak to musí vyjít,“ věřila před čtvrtfinálovým zápasem Andrea Faltysová. „Všichni naši hráči jsou dobří, věřím jim,“ chystal se na sledování klíčového utkání i Zdeněk Hradecký. Tipovat, kdo letos získá zlatou medaili, se neodvažoval. „Těžko říct. Snad by naši mohli být mezi třemi nejlepšími,“ doufal mlékovický fanoušek Zdeněk Hradecký.

Foto: Domov Clementas, Novinky

Hokejoví fanoušci a fanynky v mlékovickém domově seniorů. V popředí Zdeněk Hradecký tipoval pro české hokejisty některou z medailí.

Výběr článků

Načítám