Hlavní obsah

Řešení pro silnici smrti u Nažidel. Začala stavba nového úseku D3

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nažidla

Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) začalo v úterý stavbu dalšího úseku dálnice D3 od Nažidel k hraničnímu přechodu s Rakouskem v Dolním Dvořišti. Slavnostní zahájení stavby se uskutečnilo jen kousek od památníku obětem havárie neoplánu z března roku 2003, při níž zemřelo 17 lidí, další dva v nemocnici a třetí podlehl následkům o dva roky později.

Oběti tragédie připomíná u Nažidel pomníčekVideo: Pavel Orholz, Novinky

 
Článek

Od té doby došlo na zvlněné vozovce I/3 k řadě dalších vážných nehod. „V loňském roce uplynulo dvacet let od tragické nehody autobusu u Nažidel. Už tehdy se mluvilo o dálnici jako o prioritě a jediném možném řešení pro silnici I/3, která je v mnoha úsecích pro současný automobilový provoz naprosto nevyhovující,“ připomněl při zahájení stavby ministr dopravy Martin Kupka (ODS).

Foto: Pavel Orholz, Novinky

Silnice smrti u Nažidel

Upozornil, že stávající komunikace u Nažidel má přezdívku silnice smrti. Nový úsek vyjde na 875 milionů korun bez daně a měl by být hotový do tří let. „Výstavbou tohoto úseku i dalšího úseku z Kaplice nádraží k Nažidlům, který se připravuje, tak dovedeme dálnici D3 k rakouské hranici, ale také splatíme velký dluh bezpečnosti,“ je přesvědčený Kupka.

Součástí výstavby 3,5 kilometru dlouhého úseku z Nažidel do Dolního Dvořiště budou také tři mosty, mimoúrovňová křižovatka a ekodukt pro migraci živočichů. Jihočeská část by měla být se dvěma zmíněnými úseky dokončena v roce 2026, tedy dříve než navazující dálnice na rakouské straně.

Tři auta bourala u Nažidel kvůli rozsypanému dřevu, jeden mrtvý

Krimi

„Vzhledem k tomu, že z rakouské strany bude dálnice hotová až za několik let, budou řidiči z dálnice D3 prozatím sjíždět provizorním sjezdem před státní hranicí. Těsně před zahájením je i poslední úsek dálnice D3 v Jihočeském kraji mezi Kaplicí a Nažidly. Jeho výstavba by měla být zahájena v průběhu první poloviny tohoto roku,“ ujistil ředitel ŘSD Radek Mátl.

Foto: Pavel Orholz, Novinky

Nová dálnice mezi Nažidly a Dolním Dvořištěm nahradí silnici I/3, která je už nevyhovující

V současné době je ve výstavbě 31, 9 kilometru jihočeské části dálnice D3. Daleko komplikovanější je situace ve středních Čechách, kde se v souvislosti s dokončením zatím mluví o roku 2030.

Dálnice D3 má spojovat Prahu, Tábor, České Budějovice s rakouskou hranicí a výstavba začala už v roce 1987. Tato stěžejní česká komunikace bude pak součástí mezinárodní silnice E55 Helsinborg–Berlín–Praha–Salzburg.

Patnáct let od nehody autobusu u Nažidel. Bylo to jako ve válce, vzpomíná lékař

Krimi

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám