Hlavní obsah

Ředitel České televize Dvořák dostane bonus 1,6 milionu korun

Novinky, khl, ber

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ředitel České televize (ČT) Petr Dvořák dostane za loňský rok bonus ve výši 66,6 procenta roční mzdy, tedy zhruba 1,6 milionu korun. Ve středu o tom rozhodla Rada ČT. Samotné jednání ale vyvolalo bouřlivé reakce. Nově zvolená radní Hana Lipovská totiž navrhla, aby jeho bonus činil nula procent. Podle ní totiž nepracoval na jedničku s hvězdičkou.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Generální ředitel ČT Petr Dvořák

Článek

„Schválení bonusů generálního ředitele v plné výši by znamenalo, že jsme přesvědčeni, že generální ředitel fungoval na 180 procent. Já jsem přesvědčena, že generální ředitel v roce 2019 na 180 procent nepracoval,“ napsala na Facebook.

Vláda zvažuje zvýšení přídavků na děti, řekla Schillerová

Domácí

„Nedat bonusy neznamená vyhodit, od toho je odvolání generálního ředitele. Dát plnou mzdu bez toho, aniž by se do toho zasahovalo, by ale znamenalo, že jsme dali jedničku s hvězdičkou,“ sdělila ve středu na jednání Rady ČT Lipovská.

Lipovská k nulovému bonusu předložila řadu důvodů. Vadil jí například pokles sledovanosti České televize. Ta meziročně klesla z 30,13 procenta na 29,99 procenta. To, aby celkový podíl diváků televize neklesl pod třicet procent, je podle Lipovské podmínkou pro udělení bonusu.

V Radě ČT Lipovská i Xaver Veselý. Ředitel mluví o tlaku, opozice bije na poplach

Domácí

Mezi dalšími důvody jsou například ekonomicky nevyrovnané hospodaření nebo osmnáct upozornění na porušení zákona, která Česká televize v uplynulém roce obdržela.

Dvořák: Jde o politické rozhodnutí 

„Česká televize byla nejsledovanější televizí. Zvedla se důvěra koncesionářů a hospodařili jsme lépe, než nám ukládal rozpočet. Cítím, že v podtextu jde spíše o politické než o hospodářské rozhodnutí,” reagoval na kritiku ředitel televize Dvořák.

ČT rozšířila nabídku o vzdělávací videa ČT edu

Film

Rada tak nakonec rozhodla o udělení bonusu ve výši 66,6 procenta ročního platu. Návrh Lipovské tak neprošel.

Neudělení bonusu rovná se konec Dvořáka

Rozhodnutí Lipovské o neodměnění Dvořáka ostře zkritizoval její kolega Zdeněk Šarapatka. Podle něj jsou její argumenty otřesné. „Že zasedla v Radě České televize teprve před měsícem, jí v hodnocení vrcholového manažera ČT za minulý rok nepřekáží, právě naopak. Fauly a manipulace, které k tomu pak veřejně používá, jsou až k nevíře,“ sdělil.

Udavači, jako za dob KSČ. Poslanci se poštěkali kvůli Radě ČT

Domácí

Rozhodnutí přirovnává ke konci Petra Dvořáka v čele veřejnoprávní instituce. „Popravčí tažení slečny radní, jež hraje na českou závist a tolik konvenuje Zemanovi, Babišovi, Klausům a komunistům s 'nácky', se proto chytá všeho. Zručně manipuluje s fakty. Mlží a neříká všechno,“ dále napsal ve svém vyjádření Šarapatka.

Hana Lipovská, která byla do Rady České televize zvolena teprve před měsícem, čelila kritice již dříve. Diskutovaný je především její vztah k prezidentovi a vládnoucím politickým stranám. Kritika směřovala například na její využití limuzíny prezidenské kanceláře placené ze státních peněz, za které se později omluvila.

Reklama

Výběr článků

Načítám