Hlavní obsah

Rebelové ODS zvažují odchod ze strany

– PRAHA
Právo, ada, nig

Namísto sjednocení strany mohou výsledky víkendového kongresu ODS přinést další štěpení. Alespoň v případě poslanců. Právě skupina rebelů ODS totiž tvrdí, že posunem do středu otevírá topolánkovská ODS prostor pro novou pravicovou stranu, jejíž založení podporuje např. Juraj Raninec či Jan Schwippel.

Foto: Milan Malíček, Právo

Poslanci ODS Juraj Raninec (vlevo) a Jan Schwippel

Článek

„Určitě podporuji vznik nové pravicové strany, která vyplní prostor napravo od ODS,“ řekl Právu Raninec. Zda by do jejich řad vstoupil, ale nechtěl říci, stejně jako Schwippel.

Oba rebelové zatím pouze zvažují, zda i nadále zůstat členy ODS. „Nevím, jestli je v takové středové straně pro mě místo,“ poznamenal Raninec. Na otázku, zda chce vystoupit, odpověděl: „V tuto chvíli bych nic nevylučoval, bude záležet na tom, jak se bude chovat staronové vedení ODS a jak bude chtít naplnit obsah pravicové politiky, o které jen mluví."

Podle poslance kongres jen potvrdil jeho obavy z toho, že se z ODS stala středová strana, která s pravicovostí nemá nic společného, pouze rétoriku. „Podle mého názoru je to novodobá Unie svobody,“ prohlásil Raninec.

Tlustý přirovnal ODS k Unii svobody

V Unii svobody pak podle Vlastimila Tlustého přeměňuje ODS její šéf Mirek Topolánek. Také on tvrdí, že prostor pro vznik nové strany tady existuje, avšak sám o přechodu do ní neuvažuje.

„Mě zatím nikdo neoslovil a ani o přechodu do jiné strany neuvažuji,“ řekl Právu s tím, že v ODS je osmnáct let, a proto s nelibostí sleduje, jak se strana postupně vlivem Topolánka přeměňuje na středovou Unii svobody.

„Ve chvíli, kdy bych si byl jist, že se to Topolánkovi povedlo, tak bych v takové straně – tedy Unii svobody – nebyl,“ řekl Tlustý.

Reklama

Související témata:

Související články

Klausův poradce Mach spouští novou stranu

Výkonný ředitel Klausova Centra pro ekonomiku a politiku (CEP) Petr Mach už připravil prohlášení o vzniku nové pravicové euroskeptické strany. "Řekl bych,...

Výběr článků

Načítám