Hlavní obsah

Rath představil druhou verzi žebříčku nemocnic

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Ministr zdravotnictví David Rath (za ČSSD) v úterý zveřejnil druhou verzi tabulky pořadí kvality péče v 16 zdravotnických zařízeních, která spadají přímo pod ministerstvo. Přestože Rath upozornil na to, že výsledky sledování kvality péče je zatím nutné brát "s určitou benevolencí", ředitelům nemocnic z druhé poloviny žebříčku zkrátil odměny.

Článek

Podle žebříčku poskytuje nejlepší péči Nemocnice Na Homolce, naopak nejhorší je Fakultní nemocnice Bulovka. Ministr upozornil, že žebříček je pracovní. Pracovníci úřadu mají ještě přímo v jednotlivých nemocnicích ověřit, jestli jejich špatné výsledky souvisejí pouze s problémy ve výkazech, nebo skutečně s chybami v systému péče. Platné porovnání tak budou mít občané až v příštím roce.

Už první lednovou verzi Rathova žebříčku ředitelé nemocnic komentovali tak, že nelze srovnávat Úrazovou nemocnici v Brně, kde jsou lidé s komplikovanými poraněními, s Ústavem péče o matku a dítě, který se specializuje na porody.

"Ve vykazování máme rezervy, informační systém ještě není na dobré úrovni," uvedl ředitel Bulovky Petr Sláma, který vede nemocnici od prosince 2005. Údaje, na základě kterých byla nemocnice hodnocena, pocházejí z let 2004 a 2005. Sláma řekl, že okamžitě po nástupu založil v nemocnici radu pro hodnocení kvality.

Výhrady má k hodnocení brněnská Úrazová nemocnice (ÚN), která je nyní podle ministerstva předposlední. "V hodnocení je spousta faktorů, které nevystihují naši práci," prohlásil ředitel Miloš Janeček. ÚN by podle něj v žebříčku vůbec být neměla. Od všech ostatních se výrazně liší, a řadě kritérií proto nemůže nevyhovovat, vysvětlil ředitel. "Jde například o hodnocení podle délky hospitalizace. Přijímáme primárně těžce poraněné pacienty, u nichž je doba hospitalizace v průměru tři až pět měsíců," dodal.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám