Hlavní obsah

Rašení révy mělo největší zpoždění za čtvrt století

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vinná réva v Česku začala letos kvůli počasí rašit nejpozději za posledních 25 let. Problém pro úrodu by to být neměl. Réva naopak díky pozdějšímu rašení unikla riziku, že ji poškodí jarní mrazy, takže vinaři si na rozdíl od sadařů mohli oddychnout. Z pohledu vývoje vegetace jsou určující především termíny kvetení a zaměkání bobulí. Na základě těchto termínů je možné odhadovat vývoj vegetace.

Foto: Právo

Nejdůležitějíším faktorem, který ovlivňuje vývoj révy, je teplota.

Článek

Klíčovým klimatickým faktorem, který ovlivňuje růst révy, je teplota, vysvětluje profesor Pavel Pavloušek z Ústavu vinohradnictví a vinařství zahradnické fakulty Mendelovy univerzity.

„Průběh teplot je hlavní faktor ovlivňující růst letorostů. Důležité je také oteplování půdy, které aktivuje tok zásobních látek a aktivitu kořenového systému. Pro růst révy jsou příznivé teplé dny a teplé noci. Průběh počasí, kdy docházelo k výraznému poklesu nočních teplot, omezoval růst révy vinné. Současný vývoj je však pro růst příznivý a přírůstky mohou představovat i několik centimetrů délky letorostů za den,“ říká Pavloušek.

Malí vinaři mají sklepy plné neprodaného vína

Domácí

V letech 2018 a 2019 podle něj dozrávaly hrozny výrazně dříve, než je obvyklé, což se mohlo negativně projevit především na kvalitě aromatických a fenolových látek. Loni už dozrávaly odrůdy v obvyklých termínech.

Podle odborníka není účelné, aby vegetace byla „co nejrychlejší", ale naopak aby jednotlivá fenologická stádia probíhala v dlouhodobě obvyklých termínech.

„Termín kvetení a zaměkání proto ukáže další vývoj vegetace. Některé scénáře, jak réva vinná optimálně nedozraje, skutečně nejsou namístě. Je teprve prakticky začátek vegetace a příroda a réva vinná k sobě neodmyslitelně patří, takže si určitě vzájemně pomohou,“ říká k negativním prognózám Pavloušek.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám