Hlavní obsah

Ransdorf vede KSČM do europarlamentu

Právo, Matěj Hušek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Místopředseda KSČM se stal lídrem kandidátky za svou stranu do Evropského parlamentu, dvojkou je nestraník Vladimír Remek, první československý kosmonaut. Ransdorf byl jediným nominovaným na jedničku kandidátky a jeho zvolení bylo předem téměř jisté.

Foto: Zdroj: DK Akord

Z inscenace Edith a Marlene. Renata Drőssler.

Článek

V tajné volbě Ransdorfa potvrdilo 73 procent členů ústředního výboru KSČM. Ostatní volení mohli od každého z dvaadevadesáti hlasujících získat maximálně deset bodů. Vladimír Remek dostal více než dvě třetiny bodů z 920 možných a s třistabodovým náskokem skončil na druhém místě kandidátky. 

KSČM má vysoké ambice

"Máme reálnou šanci se stát nejsilnější stranou levicové komunistické opozice," řekla místopředsedkyně strany Zuzka Rujbrová a dodala, že KSČM nechce spoléhat jen na zklamání voličů soc. dem.

"Nabízíme program, který by měl být akceptovatelný pro většinu občanů České republiky a také pro lidi, kteří jsou schopní jej kvalifikovaně naplňovat," vysvětlila Rujbrová. Podle ní může její strana v Evropském parlamentu získat až deset křesel ze čtyřiadvaceti, která jsou určena pro Českou republiku.

"Chceme být nejsilnější levicovou stranou u nás ve volbách do Evropského parlamentu. A chceme našim občanům nabídnout takový program, který je osloví," potvrdil Ransdorf ambice KSČM.

Remek: Mám dobré předpoklady

Vladimír Remek, který v současné době pracuje jako obchodní rada na českém velvyslanectví v Moskvě, v kandidatuře vidí možnost osobního uplatnění a zúročení zkušeností, které v minulosti nasbíral. "Domnívám se, že v Evropském parlamentu bude velký prostor pro řadu jednání a vytváření podmínek pro různé projekty pro Českou republiku. Mám dobré předpoklady pracovat na poli vědecké spolupráce, vzdělávání a školství," řekl Remek.  

Nedomnívá se, že by ho kandidatura právě za KSČM mohla poškodit. "Měl jsem šanci pracovat v mnoha oborech a myslím si, že to je docela dobrý soubor osobních zkušeností. Pokud bude někdo mít potíže s tím, že jsem na kandidátce KSČM, bude to především jeho problém. Myslím, že musíme být zaměřeni na budoucnost, ne se pořád zaobírat minulostí," uzavřel Remek.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám