Hlavní obsah

Rakušan: Kontroly na hranicích jsou přesně v mezích mezinárodních pravidel

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Prodloužení kontrol na hranicích se Slovenskem je přesně v mezích mezinárodních pravidel. Nedochází k žádnému porušení Schengenského kodexu, reagoval na páteční slovenskou kritiku ministr vnitra Vít Rakušan (STAN).

Foto: ČTK

Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) a policejní šéf Martin Vondrášek (v pozadí)

Článek

Slovenský ministr vnitra Roman Mikulec v pátek řekl, že Slovensko považuje stávající české kontroly za porušení Schengenského kodexu. Opětovně tvrdil, že Česko v souvislosti s předáváním migrantů porušuje takzvanou readmisní dohodu.

Slovenská policie možná navrhne, aby Bratislava tuto dohodu vypověděla.

„K žádnému porušení Schengenského kodexu z naší strany nedochází. Prodloužení kontrol je přesně v mezích mezinárodních pravidel,“ uvedl vicepremiér.

Česko kvůli náporu migrantů původem hlavně ze Sýrie zavedlo kontroly na hranicích se Slovenskem na konci září a pak opakovaně rozhodlo o jejich prodloužení, naposledy tento týden do 12. prosince.

Podle Rakušana jde o krajní řešení, pokud by ale nyní kontroly stačily, mohli by toho pašeráci znovu využít.

„Nelegální migraci řešíme v celoevropském měřítku v rámci českého předsednictví EU. Není to boj se Slováky, ale především s převaděči, kteří nelegálně vydělávají na lidském neštěstí,“ poznamenal Rakušan. „Během kontrol čeští policisté, celníci i vojáci odhalili na šest desítek lidí, kteří takto vydělávají na prchajících,“ dodal.

Také rakouské ministerstvo vnitra informovalo o tom, že tamní vláda prodlouží o 15 dní kontroly na hranicích se Slovenskem, které zavedla koncem září kvůli nárůstu nelegální migrace. Původně měly kontroly skončit v pátek.

Reklama

Výběr článků

Načítám