Hlavní obsah

Praha Jindřišskou věž nekoupí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha nekoupí od arcibiskupství Jindřišskou věž, a to kvůli vysoké ceně i dlouhé smlouvě současného nájemce, což omezuje využití věže, řekl ve středu radní Adam Zábranský (Piráti). Pražské arcibiskupství před časem oznámilo, že je připravené hlavnímu městu prodat historickou věž nacházející se ve stejnojmenné ulici za 100 milionů korun.

Foto: Petr Horník, Právo

Jindřišská věž.

Článek

Na rozhodnutí nekoupit Jindřišskou věž se podle radního shodla celá magistrátní koalice tvořená zástupci ODS, TOP 09, KDU-ČSL, Pirátů a STAN.

Problémem je nejenom vysoká cena, ale i nájemní smlouva stávajícího nájemce věže, která platí do roku 2044, a významně tak omezuje možné využití památky. Věž navíc bude potřebovat nákladnou rekonstrukci.

Arcibiskupství se rozhodlo zbavit se některých nemovitostí, aby získalo finance na provoz církevních škol. Vedle Jindřišské věže nabídlo k prodeji ještě hotel Clara Futura v Dolních Břežanech.

Arcibiskupství původně věž nabízelo k prodeji za 75 milionů korun, nakonec se cena vyšplhala ještě výš. Zájemců bylo více a nabídka metropole byla podle arcibiskupství jedna z  nejvyšších.

Katolická církev se prodejem připravuje na dobu, kdy od roku 2030 nebude dostávat příspěvek od státu na svoji činnost.

Pošta nabídla k prodeji budovu v Jindřišské ulici v Praze za 1,3 miliardy

Ekonomika

Reklama

Výběr článků

Načítám