Hlavní obsah

Řada velkých knihoven v pondělí otevřít nestihne

Právo, ner, rea, vor

Národní knihovna, Městská knihovna v Praze ani Knihovna Jiřího Mahena v Brně v pondělí pro veřejnost neotevřou. A zřejmě ani další z větších knihoven v zemi, ačkoli jim to umožňuje nové rozhodnutí vlády. Jejich zaměstnanci se připravovali na původně ohlášený květnový termín. Není v jejich silách za jeden víkend provoz zajistit. Většina menších knihoven naopak v pondělí otevře.

Foto: Michael Polák, Právo

Ilustrační foto

Článek

„Městská knihovna v Praze začne z provozních důvodů služby čtenářům obnovovat od pondělí 4. května,“ sdělil Právu ředitel knihovny Tomáš Řehák. Ten den se otevřou všechny pobočky Městské knihovny v Praze s výjimkou Ústřední knihovny, která otevře až v pondělí 11. května.

Řehák dodal, že Městská knihovna Praha je s bezmála pěti sty zaměstnanci jednou z největších u nás. „Není možné, abychom ji během jediného dne po šesti týdnech mimořádného režimu uvedli do běžného provozního stavu za dodržení všech mimořádných opatření,“ upřesnil.

Mluvčí Knihovny Jiřího Mahena v Brně Alena Šedivá Právu řekla, že v pondělí neotevřou. Technicky to podle ní není možné. Také proto, že například sice včas objednali dezinfekci a další věci potřebné k dodržení hygienických opatření, ale dodací lhůty jsou nyní delší.

Podobně je na tom Národní knihovna v Praze. „V tuto chvíli ještě nevíme, jaké podmínky budeme muset splňovat. Konkrétní termín otevření bude oznámen v nejbližších dnech,“ řekla mluvčí Irena Maňáková.

Omezený provoz

„Rozhodnutí vlády nás svou rychlostí trochu překvapilo. U menších obecních knihoven to nebude problém. Krajská knihovna ale otevře v pondělí zatím v redukovaném rozsahu pro registrované čtenáře. V instituci, kterou denně navštíví víc než pět set lidí, bude potřeba zavést ještě řadu úprav, abychom vyhověli hygienickým normám, které nyní platí,“ řekl Právu Roman Línek, který zodpovídá za knihovny zřizované Pardubickým krajem.

Krajská knihovna v Karlových Varech bude od pondělí přístupná. „Veškeré publikace prošly uceleným systémem dekontaminace. Čtenáři tak dostanou hygienicky ošetřenou a naprosto nezávadnou knihu,“ uvedl ředitel knihovny Vratislav Emler.

Knihovny ve Zlínském kraji budou zatím v provozu v omezeném režimu. V Krajské knihovně Františka Bartoše ve Zlíně bude od pondělí možné v běžné provozní době v přízemí ústřední budovy vracet knihy a jiné vypůjčené dokumenty do samoobslužného automatu.

Ve většině knihoven nebudou zatím lidé moci využívat veřejný přístup k internetu, uzavřené zůstanou také čítárny. Opatření mají zabránit shlukování většího množství lidí.

Reklama

Výběr článků

Načítám