Hlavní obsah

Průzkum: Češi se dál bojí chudoby a šetří

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Většina Čechů (58 procent) se stále obává chudoby či neúměrného snížení své životní úrovně. Plyne to s průzkumu agentury STEM. Ačkoliv jde meziročně o nižší číslo, více než tři čtvrtiny lidí (78 procent) musí kvůli vysokým cenám energií a pohonných hmot omezovat spotřebu.

Foto: Novinky

Obáváte se chudoby?

Článek

Obavy z chudoby se liší podle příjmů jednotlivých domácností. Zatímco mezi zajištěnými domácnostmi deklarovalo obavy pouze 25 procent, ve skupině průměrně zajištěných se jedná o 57 procent, a mezi nízkopříjmovými dokonce o 90 procent.

Loni v červnu se chudoby či výrazného snížení životní úrovně obávalo 65 procent lidí.

Vysoké ceny energií nutí Čechy šetřit - spotřebu snižují všichni bez ohledu na zajištění domácnosti. Mezi solidně zajištěnými domácnostmi to uvedlo 44 procent respondentů, u průměrně zajištěných 90 procent, a u špatně zajištěných dokonce 95 procent.

Na čem se veřejnost shoduje bez ohledu na výši příjmů, je to, že se vláda dostatečně nesnaží nárůst chudoby zvrátit. Tento názor deklarovalo 81 procent lidí.

Anketa

Obáváte se chudoby či neúnosného snížení své životní úrovně?
Ano
80,2 %
Ne
19,8 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 1073 čtenářů.

STEM rovněž připomněl, že reálné mzdy zaměstnanců v meziročním srovnání klesají.

„Nominální mzdy se totiž v 1. čtvrtletí 2023 meziročně zvýšily o 8,6 procenta, reálná mzda však meziročně o 6,7 poklesal poklesla,“ uvedla agentura s tím, že lépe na tom byli důchodci, neboť průměrný starobní důchod se v roce 2022 zvýšil průměrně o 17,1 procenta a pokryl růst cenové hladiny.

Průzkum proběhl od 18. do 29. května a zapojilo se do něj 1059 respondentů.

Pro tři čtvrtiny lidí je výše inflace nepřijatelná. Nejvíce za 30 let

Ekonomika

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám