Hlavní obsah

Průchod Grossmanovou pasáží je omezen, Praha 1 je bezradná

Novinky, Renáta Bohuslavová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Praha 1 slíbila průchodnost Grossmanovy pasáže v centru Prahy, která je součástí hotelu Grandium. Dnes tam ale lidé mohou projít jen od 8 od rána do 18 hodin večer a několik dnů v měsíci je pasáž zavřená úplně. Město se hájí tím, že nemá smlouvu na vymahatelnost průchodnosti. Ať Praha zajistí bezpečnost a budeme diskutovat o změně, reaguje soukromý vlastník, společnost Le-investment.

Reportáž z Grossmanovy pasážeVideo: Novinky

 
Článek

„To, že pasáž nefunguje vždy, je pro mě nepříjemným překvapením. Máme informace od stavebního úřadu, že je to na vůli vlastníka,” řekl Novinkám starosta Prahy 1 Pavel Čižinský.

Grossmanova pasáž spojuje ulici Politických vězňů a pasáž Jalta, která vede z Opletalovy ulice na Václavské náměstí.

Foto: Novinky

Grossmanova pasáž

Pasáž prošla přestavbou v roce 2015 a v rámci stavebního povolení i následné kolaudace bylo uvedeno, že bude zachována její průchodnost. Podle všech dostupných informací šlo ale pouze o slib a závazek průchodnosti ve smlouvě jasně stanovený není.

Sliby minulého vedení

To Novinkám potvrdil i exstarosta Oldřich Lomecký (TOP 09). „Konkrétní smlouva není, protože tam není jen jeden účastník, ale proběhla řada jednání a Praha v době, kdy se dělala rekonstrukce, uplatňovala podmínku průchodnosti. Městská část má spoustu nástrojů, jak na vlastníka trochu zatlačit,” tvrdí Lomecký.

Foto: Novinky

Oldřich Lomecký, bývalý starosta Prahy 1

Pasáž je dnes průchodná pouze od 8 hodin ráno do 18 hodin večer. Například sousedící pasáž Jalta otevírá už o dvě hodiny dříve a zavírá až o půlnoci.

„Jednalo se o nějaké ústní mediální sliby vlastníka, které poté můj předchůdce tlumočil, ale právní podklad pro vymahatelnost veřejné průchodnosti pasáže nemáme,” potvrdil současný starosta Čižinský.

Špatná bezpečnost

Podle současného generálního manažera Le Hotels Group Petra Lžičaře, zastupujícího společnost Le-Investment, s. r. o., si společnost otevírací dobu pasáže nastavila především s ohledem zajištění bezpečnosti pro hotelové hosty nebo účastníky konferencí, kvůli nimž je pasáž několik dnů v měsíci uzavřená úplně.

Foto: Mapy.cz

Pasáž Jiřího Grossmanna

„Nejvíce lidí průchod využívá v běžnou denní dobu. V noci je přístup zajištěn ochrankou, která dveře otevírá,  neboť bezpečnostní situace se ve srovnání s minulostí výrazně změnila k horšímu a není možné nechat tento prostor bez dozoru, zvláště pak v okolí Václavského náměstí,” sdělil Novinkám Lžičař.

Společnost je podle něj s Prahou 1 v kontaktu. „A pokud přijde podnět na lepší zpřístupnění a současně na zachovaní bezpečnosti vně budovy, kterou si mimochodem zajištujeme na vlastní náklady, jsme připraveni toto diskutovat,” dodal.

Foto: archiv Právo, Právo

Pavel Čižinský

Jednání plánuje i starosta Čižinský. „Uzavření je nežádoucí a není na průchodnost spolehnutí. Chceme o tom s vlastníkem jednat,” dodal Čižinský s tím, že by chtěl delší otevírací dobu především v letních měsících.

Reklama

Výběr článků

Načítám