Hlavní obsah

Proti rasismu v Ústí 200 lidí, v Teplicích tři

Právo, ape

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nevelkou účast měly víkendové demonstrace proti rasismu. V Ústí nad Labem v sobotu dorazilo 200 lidí, v Teplicích tři.

Na místo demonstrace v Teplicích dorazli jen tři lidéVideo: Pavel Jaňurek, Novinky

 
Článek

V Ústí lidé v sobotu demonstrovali proti rasismu a diskriminaci. Minutou ticha uctili památku 46letého Roma, který zemřel v polovině června v Teplicích krátce po zásahu policistů, a žádali objektivní vyšetření tohoto případu a také rovné zacházení s menšinami.

V Ústí nad Labem se demonstrovalo proti rasismu a diskriminaci

Domácí

Jen tři lidé se na podobné demonstraci sešli v neděli odpoledne v Teplicích na místě, kde před necelým měsícem Rom zemřel. Demonstrace nebyla ohlášená, když se na místě nic nedělo, všichni odešli.

„Přístup policie byl divný, velmi rychle se vyšetřilo, že to neměli na svědomí, i když z videa, které uniklo, byl zákrok minimálně 4,5 minuty zbytečný, a to vyvolává otázky,“ řekl Právu v Teplicích Rostislav Adam, který přijel kvůli demonstraci až od Prahy.

Na příjezdech do Teplic i v okolních ulicích byli policisté, po nějaké době ale odjeli.

Začal útočit na policisty

Incident v Teplicích se stal 19. června. Na místo konfliktu dvou mužů, kteří ničili také okolní auta, byli přivoláni policisté. Když dorazili, muž ležel podle nich na zemi a měl zjevná zranění.

Rusko vyzvalo k nezávislému prošetření smrti Roma v Teplicích

Zahraniční

Na policisty pak začal útočit, proto použili donucovací prostředky, podle nich zcela přiměřeně agresivitě muže. Pak přivolali sanitku, v té již záchranáři zahájili resuscitaci muže. Přibližně po 15 minutách již v nemocnici lékař konstatoval mužovu smrt.

Soudní pitva vyloučila souvislost úmrtí s policejním zákrokem, pitevní zpráva poukazuje na ovlivnění drogou.

Rodina zemřelého Roma podala už na konci června na policii trestní oznámení, žádá také oponentní pitvu a objektivní vyšetření události.

Muž před zákrokem policieVideo: Policie ČR

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám