Hlavní obsah

Protesty neprotesty, další ročník Rallye Králíky se jede

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Králíky

Lidé v okolí Králík na Orlickoústecku musí tento víkend počítat s uzavírkami řady silnic. Bude se konat druhý ročník Rallye Králíky. Například cesta přes Pastviny bude v sobotu uzavřena od rána od šesti do večera do devíti hodin. Řadě místních se konání akce nelíbí a aktivně proti ní vystupují. Kritizují, že přesná místa uzavírek pořadatel oznámil jen několik dní před akcí. Město ale po bouřlivé debatě konání akce podpořilo.

Foto: Novinky

Při prvním ročníku rallye jezdili závodníci v těsné blízkosti domů v Heřmanicích.

Článek

Protestovalo se už loni během prvního ročníku, následně o oprávněnosti uzavření komunikací kvůli závodům rozhodoval soud. Lidé si mimo jiné stěžovali, že nebyli dostatečně a včas informováni o uzávěrách, dalším se nelíbilo, že je uzavírky kvůli rychlostním zkouškám doslova uzemnily v jejich domech. Například v obci Heřmanice při polské hranici totiž neexistuje alternativa k jediné přístupové cestě do obce.

„Vnímám to, jako bychom byli safari sloužící pro pobavení lidí, které jinak nezajímáme. Nevadí, že nás kvůli tomu zamknou doma jako zločince, nevadí hluk, nebezpečí, škody na cestách. Nestojíme jim zato, aby si zjistili, co vesnice v okolí Králík opravdu trápí, jsme pro ně jen laciný prostor pro zábavu,“ zlobí se Jiří Teichmann z Heřmanic, který je stejně jako loni rozhodnut aktivně proti závodům vystoupit. Důsledně tak, jak mu to povoluje zákon.

Požádali jsme policii, aby v průběhu akce zvýšila počet dopravních hlídek
Václav Kubín, starosta Králíky

A není sám. Petice proti konání rallye vznikla i v obci Horní Orlice, části Červené Vody a v Dolní Hedeči. Jednali o ní i zastupitelé města Králíky počátkem března. Po bouřlivé debatě nakonec pořádání akce podpořili.

„Petici jsme projednali. Vzhledem k tomu, že letošní ročník, už je organizačně rozjetý, tak jsme konstatovali, že se s tím budeme zabývat pro příští rok. Pro letošek jsme požádali policii, aby v průběhu akce zvýšila počet dopravních hlídek, které budou dohlížet na dodržování dopravních předpisů při přejezdech,“ uvedl počátkem dubna starosta Václav Kubín (SproK) a dodal, že už loni měli podmínku souhlasu osadních výborů jednotlivých městských částí.

„Já tu rallye nebudu bránit. Když nebude, ušetřím si spoustu starostí,“ vyjádřil se na závěr lakonicky starosta. Přesto se domnívá, že jde o akci, která městu přináší zájem návštěvníků a popularitu.

Chci, aby si pořadatel uvědomil, že i pro rallye platí zákony
Jiří Teichmann

Tajnosti až do konce

Kudy povedou jednotlivé rychlostní zkoušky, zveřejnili pořadatelé na webových stránkách až před několika dny. Z přiložených mapek je zřejmé, že se pro letošní rok vyhnuly jak Heřmanicím, tak sousední Horní Lipce, kde také, zejména v horní části jejího katastru, není k domům a chalupám alternativní přístup.

Přesto se kvůli rallye obrátil Jiří Teichmann i na Policejní prezidium. Podle jeho zjištění totiž ne všechny obce, na jejichž katastru má akce proběhnout, stihly včas zveřejnit na úřední desce vydané opatření obecné povahy, jímž se de facto povoluje zábor komunikace. Takže dle jeho výkladu nestačilo vstoupit v právní moc.

„Obecně mi nejde o to, aby se nekonala nějaká konkrétní akce. Chci ale, aby si pořadatel uvědomil, že i pro rallye platí zákony, které mají chránit každého. Není to rozmar, poslední mrtvé máme při rallye minulý týden,“ vysvětlil Teichmann.

I proto je rozhodnutý, že v sobotu vyrazí pěšky na návštěvu do sousední vesnice skrze uzavřené, v jeho právním výkladu však neoprávněně, komunikace. „Jde mi o jedinou věc. Že volení zástupci mají brát v úvahu skutečné zájmy lidí a že akce, která omezuje a ohrožuje lidi v území s tisícovkami obyvatel se nemůže vyhlásit jen pár dní předem, kdy už se názor veřejnosti zjistit nedá,“ dodal.

Na šumavské rallye zemřela navigátorka. Závod předčasně ukončen

Krimi

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám