Hlavní obsah

Projděte si třípatrový protiatomový kryt v Praze s operačními sály

Novinky, Tereza Seidlová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Pod Fakultní Thomayerovou nemocnicí v pražské Krči se ukrývá třípatrový protijaderný kryt s kompletním a zcela funkčním zdravotnickým vybavením. V případě přírodní katastrofy, teroristického útoku nebo jaderné havárie může být podzemní zařízení zprovozněno do jedné hodiny. Bunkr patří k nejudržovanějším svého druhu v Evropě.

Prohlídka protiatomového krytu pod Thomayerovou nemocnicíVideo: Novinky

 
Článek

Kryt s označením KO17 se začal pod nemocnicí budovat v roce 1952, o deset let později byl zprovozněn, jeho výstavba stála 11,5 miliónu korun. Až do roku 1990 bylo zařízení v přísném utajení. Dnes v něm probíhají pravidelné kontroly a je připravené k okamžitému spuštění provozu. Zařízení v něm pochází z 50. let a zaměstnanci nemocnice jsou školeni v tom, jak s ním zacházet.

Tři podlaží pojmou 170 lidí

Podzemní kryt se skládá ze tří pater, ve dvou z nich je nemocniční zařízení včetně dvou operačních sálů, několika pokojů se 72 lůžky a zázemím pro personál. V nejnižším podlaží je pak technické zázemí. Bunkr má dieselový agregát i filtrační systém včetně zásob kyslíku. Zároveň jsou v něm i nádrže s pitnou vodou a studna s užitkovou vodou.

V naprosté izolaci od okolí je možné v podzemí zůstat 26 hodin. V případě vyhlášení krizové situace se počítá s tím, že by se v bunkru ukryl hlavně personál nemocnice.

Podobně koncipovaný protiatomový kryt je v Praze i pod nemocnicí na Bulovce nebo Všeobecné nemocnici na Karlovo náměstí.

Reklama

Výběr článků

Načítám