Hlavní obsah

Zkrácení nočního klidu v Příbrami u Ústavního soudu neprošlo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Omezit dobu nočního klidu lze skrze obecní vyhlášku pouze výjimečně. Připomněl to Ústavní soud (ÚS), který v úterý zrušil část vyhlášky Příbrami. Ta loni rozhodla, že v červenci a srpnu se každý pátek a sobotu posune doba nočního klidu z 22. na 23. hodinu. Účinnost části vyhlášky již loni pozastavilo ministerstvo vnitra.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Ústavní soud

Článek

Již dříve Ústavní soud konstatoval, že zkrácení doby nočního klidu lze upravit výjimečně a „natolik určitě, aby lidé žijící v obci mohli počet a rozložení potenciálně probdělých nocí v roce předvídat“.

Příbram argumentovala, že podmínky předešlého nálezu vyhláška splňuje. Podle ÚS je zjevné, že vyhláška města není navázána na žádnou konkrétní událost, byť jde o opatření předvídatelné.

Anketa

Měly by mít obce právo určovat si samy délku nočního klidu?
Ano
51,4 %
Ne
48,6 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 3584 čtenářů.

„Rozhodné je, že povaha napadeného ustanovení je paušální a bez návaznosti na výjimečnou společenskou událost. Ve smyslu dosavadní judikatury lze říci, že napadené ustanovení svou obecnou povahou ‚fakticky nahrazuje zákonnou úpravu‘,“ konstatoval senát se soudcem zpravodajem Pavlem Šámalem.

Proto Ústavní soud inkriminovanou část vyhlášky zrušil.

Pětice soudců ovšem zároveň vůči rozhodnutí zveřejnila společné disentní stanovisko, v němž poukazuje na to, že věci veřejné se „mají spravovat na úrovni co nejbližší občanům, a na vyšší úrovni se mají řešit jen záležitosti, které nelze uspokojivě řešit na nižší (zde obecní) úrovni“.

Pět měsíců v roce není výjimka. ÚS zrušil vyhlášku o nočním klidu v Lokti

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám