Hlavní obsah

Předkladatelé novely o drogách lidem lžou, tvrdí Komorous

Novinky, Pavel Orholz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ČESKÉ BUDĚJOVICE

Předkladatelé novely trestního zákona o drogách lidem lžou. Uvedl to na středeční tiskové konferenci v Českých Budějovicích ředitel Národní protidrogové centrály Jiří Komorous. Podle něho jsou veškeré argumenty předkladatelů i příznivců novely, která by měla odkriminalizovat drobné pěstitele marihuany, nepravdivé a neodpovídají nejnovějším výzkumům.

Foto: HZS Olomouckého kraje
Článek

Novelu trestního zákona předkládá za vládní protidrogovou radu vicepremiér Petr Mareš (US - DEU). "Jsem rozhořčen tím, jak předkladatelé a jejich neoficiální mluvčí vedoucí Drop Inu Ivan Douda lidi obelhávají, když tvrdí, že marihuana ve srovnání s alkoholem a cigaretami je stejně, nebo dokonce méně nebezpečná," uvedl Komorous.

Poznamenal, že Česká republika právě prožívá drogový boom a vládní protidrogová rada chce v této chvíli zrušit novelou několikaletou práci, kterou Národní protidrogová centrála vykonala. Svá slova hned dokazoval na několika konkrétních případech.

Schválení novely by bylo katastrofou

"Vědci na Washingtonské univerzitě prokázali, že ten kdo užívá marihuanu před sedmnáctým rokem věku, má pětkrát větší pravděpodobnost, že později přejde na tvrdé drogy. Ze sta procent uživatelů tvrdých drog jich sedmdesát kouřilo dříve tuto měkkou drogu," konstatoval Komorous s tím, že nechápe logiku výroků, že marihuana je mezi mladými lidmi hodně rozšířená, tak ji prostě legalizujme a bude to.

"Nevím pro koho vládní protidrogová rada pracuje, když si ji lidé platí. Rozhodně ale nebojuje proti drogám," konstatoval ředitel a poznamenal, že současný zákon je vyhovující. "Soudci i policisté se s formulací větší množství než malé skvěle vypořádali. V Čechách byli za marihuanu odsouzeni do této chvíle jenom dealeři," zdůraznil Komorous, podle kterého by schválení novely byla katastrofa.

Reklama

Související témata:

Související články

V pronájmu pěstoval marihuanu

Pěstírnu marihuany s množstvím semen, šedesáti rostlinami a stovkami balíčků sušené drogy objevili ostravští kriminalisté v domku starších manželů...

Belgie legalizovala kouření marihuany

Belgičtí poslanci v pátek pozdě v noci schválili zákon umožňující v budoucnosti "bez obtěžování jiných" kouřit veřejně marihuanu. Distribuce drogy a její...

Výběr článků

Načítám