Hlavní obsah

Pražský husitský biskup odvolán kvůli sexuálnímu skandálu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Pražský biskup Církve československé husitské Karel Bican byl v sobotu do vyřešení kárného řízení postaven mimo službu a zbaven všech funkcí. Duchovní požadoval homosexuální styk po muži, kterému pomáhal.

Článek

"Biskupem zůstávám dál, nemohu ale funkci vykonávat. Odvolám se k právní radě, protože se domnívám, že byly porušeny vnitřní řády církve," reagoval na rozhodnutí  Bican. "Budu dál chodit do práce," konstatoval rovněž . Diecézi zřejmě přechodně povede místopředseda diecézní rady. Až do uzavření případu nemůže být nový biskup zvolen.

Ženatého biskupa, který požadoval sex po muži, jemuž pomáhal po návratu z vězení, se pokusilo už v březnu odvolat mimořádné diecézní shromáždění. Odpůrci Bicanova setrvání v úřadu ale nezískali potřebných 60 procent hlasů. [celá zpráva]

Biskupská rada a později i ústřední rada církve počátkem roku vyzvaly biskupa Bicana, aby ze své funkce odstoupil. Pětapadesátiletý duchovní však abdikovat odmítl.

Po zveřejnění faktů v médiích Bican nejprve lhal a přiznal se až pod nátlakem. Někteří lidé v církvi byli kontroverzní postavou zděšeni a považovali Bicanovo setrvání ve funkci za nemyslitelné, protože ztratil bezúhonnost a důvěru, jiní odmítali aféře uvěřit.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám