Hlavní obsah

Prahou prošel studentský průvod, největší od roku 1989

Právo, Petr Habáň

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Více než 2000 studentů z celé republiky demonstrací v ulicích Prahy zakončilo ve čtvrtek protestní akci Týden neklidu, kterou upozornili na dlouhodobě podfinancované vysoké školství. Svým rozsahem byla akce pravděpodobně největší svého druhu od listopadu 1989.

Foto: UP Olomouc

Nová budova pedagogické fakulty

Článek

Krátce po poledni se studenti začali scházet na Ovocném trhu v Praze 1. Před 13. hodinou už jejich počet přesahoval dva tisíce. Předseda akademického senátu Václav Hampl přečetl veřejné prohlášení studentů, ve kterém jeho signatáři vyzývají k dlouhodobému sledování postoje politických elit k realizaci reformy veřejných vysokých škol. Studenti se chtějí setkat znovu letos v červnu a situaci vyhodnotit.

Protestní pochod se poté za zpěvu studentské hymny Gaudeamus igitur vydal Celetnou ulicí ke Staroměstskému náměstí a odtud přes Máchův most k Malostranskému náměstí, kde měl svůj cíl. Trasu lemovalo několik obřích transparentů s nápisem Týden neklidu, které byly zavěšeny například na Staroměstské radnici nebo na Karlově mostě.

Skupinka studentů navíc vyjela v lodičkách na řeku Vltavu s několikametrovým transparentem s heslem: "Topící se školství táhne národ ke dnu". Studenti si svou ukázněností získali na svou stranu i turisty a náhodně kolemjdoucí Pražany, kteří jim dávali najevo své sympatie zdviženým palcem. "Ti jsou hodní, jsou to chytří lidi," vysvětlovala policistům asi pětapadesátiletá žena, která se nakonec k pochodu dokonce přidala.

"Prázdné prasátko"

S úsměvem se směrem s demonstrantům díval i poslanec Michal Kraus (ČSSD), kterého dav zastihl na Malostranském náměstí. "Je dobře, že studenti jsou schopni projevit svůj názor, nicméně mám za to, že demonstrace peníze do státní kasy nepřinesou. Je potřeba hledat jiné způsoby," řekl Právu.

Demonstrace skončila v 15 hodin na Malostranském náměstí symbolickým zaříznutím papírového prasátka - pokladničky na důkaz, že je prázdná. Poté studenti za skandování "už to volá do nebe", vypustili několik desítek žlutých balónků. "Týden neklidu končí, ale nekončí náš neklid. Jsme připraveni vyjít znovu do ulic," vyzval na závěr své kolegy jeden z řečníků.

Reklama

Výběr článků

Načítám