Hlavní obsah

Praha zrušila stánek na pomoc ukrajinským uprchlíkům, dobrovolníci se zlobí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Hlavní město Praha ze dne na den zrušilo stánek na autobusovém nádraží Florenc, kde dobrovolníci pomáhali příchozím ukrajinským běžencům sehnat ubytování. Dobrovolníci a organizace pomáhající migrantům tento krok kritizují. Město hájí rozhodnutí tím, že stánek už nebyl potřeba, protože uprchlíků sem proudí stále méně.

Foto: archiv Jana Řídkého

Informační stánek pro uprchlíky na Florenci Praha ze dne na den zrušila.

Článek

Jedním z dobrovolníků, který u stánku pravidelně pomáhal jako tlumočník, je místopředseda Akademie věd ČR Jan Řídký. „Na Florenc pravidelně přijížděli ve večerních a nočních hodinách ukrajinské rodiny z Kyjeva, Lvova, Záporoží. Pomáhali jsme je registrovat a podle databáze nabízených volných bytů hned sehnat ubytování,“ popsal Právu Řídký chod informačního stánku, který stál hned vedle odbavovací haly.

Foto: ČTK

Na pražský Florenc přijížděla denně asi stovka ukrajinských uprchlíků. Nyní jich podle magistrátu stále ubývá.

„Obsloužili jsme přibližně stovku lidí denně, ale přicházeli k nám i lidé, co už byli v Praze ubytovaní. Chtěli například pomoci se smlouvou, které nerozuměli, nebo když potřebovali něco přeložit. Byl to pro ně takový záchytný bod,“ dodal.

Ukrajinky vyrazily uklízet ulice Prahy. Jako poděkování za azyl

Domácí

Krizový štáb se 2. května rozhodl infostánek uzavřít s tím, že bude stačit informační tabule, která bude odkazovat na blízké Hlavní nádraží, kde funguje podobné centrum, či na Krajské asistenční centrum Ukrajině.

Vadil by při kampani, tvrdí kritici

„Na Florenci teď není nic a pořád tam nějaké rodiny přijíždějí, i když už méně. Po třiceti hodinách jízdy autobusem jsou dezorientovaní, nějaké informační tabule si mnohdy ani nevšimnou,“ uvedl Řídký. „Proslýchalo se už delší dobu, že město chce stánek zavřít, protože se bojí, že opozice bude naší pomoci Ukrajině zneužívat v komunální kampani,“ dodal.

Foto: ČTK

Stánek s informacemi najdou uprchlíci z Ukrajiny nově až na Hlavním nádraží. Na Florenci je místo něj už jen informační tabule.

Asistentka radního Petra Hlubučka (STAN), který měl pomoc Ukrajincům v gesci, Kateřina Kubešová Právu řekla, že město stánek zrušilo z toho důvodu, že počty běženců přijíždějících do Prahy se ztenčily.

Tisíce uprchlíků se musí před létem přestěhovat

Válka na Ukrajině

„Už není tak velká klientela, zároveň docházeli dobrovolníci. Nyní jsou na Florenci vylepené informační cedule, z nichž se dozví všechno potřebné,“ řekla. Odmítla, že by město rušilo stánek z politických důvodů. „Naopak, Praha má nejvíc ukrajinských běženců a město pro ně dělá maximum,“ uvedla.

Nikdo nám nic neřekl

Postup magistrátu zkritizovala i ředitelka Konsorcia nevládních organizací pracujících s migranty ČR Andrea Krchová.

Praha 6 chce omezit vlastnické právo Ruska k budově školy v Bubenči

Domácí

„Ze strany města je to už několikátý případ špatné komunikace. Stánek náhle zmizel a nikdo nám nic neřekl. Až po několika dnech jsme zjistili, co se stalo, a mezitím na Florenc stále přijížděly dezorientované rodiny s dětmi,“ řekla Právu Krchová.

„Je pravda, že jich jezdí méně, stále ale přijíždějí,“ řekla. Umístění informační tabule podle ní není dostačující. „I když cesta na Hlavní nádraží není extrémně složitá, pokud rodina přijede po vyčerpávající cestě, měla by dostat nějakou základní podporu hned na tom místě,“ dodala Krchová.

Reklama

Výběr článků

Načítám