Hlavní obsah

Praha už dávno udělala tečku za Kaplického knihovnou, řekl Bém

PRAHA
Aktualizováno

Pražský primátor Pavel Bém prohlásil na čtvrtečním zasedání zastupitelstva, že Praha už za projektem nové Národní knihovny zesnulého architekta Jana Kaplického dávno udělala symbolickou tečku. Příznivci projektu přitom příští týden chystají v centru metropole manifestaci za stavbu.

Foto: Milan Malíček, Právo

Pražský primátor Pavel Bém

Článek

Zastupitel Jiří Witzany (SNK ED) na jednání Béma vyzval, aby realizaci projektu knihovny po smrti jeho tvůrce prosadil. "Primátor a vedení města by měli udělat tlustou čáru za všemi těmi spory z minulosti a osobně se zasadit o realizaci knihovny dle návrhu Jana Kaplického," uvedl Witzany.

Dodal, že by to přispělo nejen k uctění Kaplického památky, ale pomohlo by to i samotnému primátorovi. "Myslím, že (Bém) na tom svém postoji ke knihovně ztratil poměrně značné politické body," řekl Witzany.

:. Vizualizace Kaplického blobu na Letné

Bém přitom na posledním jednání zastupitelstva slíbil, že předloží soubornou zprávu o vývoji projektu. Slib však nesplnil. "Praha už svoji symbolickou tečku za Národní knihovnou dávno udělala," prohlásil primátor.

"Je nezbytné respektovat rozhodnutí antimonopolního úřadu a názory, které vyjádřila Evropská komise," řekl Bém. Antimonopolní úřad v srpnu doporučil knihovně, aby architektonickou soutěž, ve které Kaplický uspěl, zrušila.

Chystá se manifestace

Příznivci Kaplického návrhu přesto doufají, že se jim podaří vzbudit zájem veřejnosti a oživit debatu o postavení knihovny. K iniciativě nazvané Demokracie staví se na síti Facebook připojilo už více než 20 000 lidí. Příští čtvrtek chystají fanouškové na Staroměstské náměstí manifestaci.

:. Zesnulý architekt Jan Kaplickýfoto: Novinky/Ondřej Lazar Krynek

Velkou kritiku si primátor Bém vysloužil u bývalého ředitele Národní knihovny Vlastimila Ježka. Ten vypsal architektonickou soutěž na nové sídlo této instituce a podle něj je právě Bém jedním z těch, kteří jsou odpovědní za neúspěch Kaplického návrhu. Ježek o vývoji kauzy píše knihu Střepiny chobotnice - Národ sobě, která by měla vyjít v březnu.

Po zveřejnění výsledků architektonické soutěže na budovu nové knihovny v březnu 2007 byl Bém projektem nadšen a slíbil knihovně prodat pozemky na Letné. Poté, co návrh kritizoval prezident Václav Klaus i ředitel Národní galerie Milan Knížák, pražský primátor obrátil a Praha nepodepsala smlouvu na prodej pozemku.

Letos 2. března uplynou dva roky od vyhlášení výsledků soutěže, vyprší tím také lhůta, do kdy se měl zadat projekt. Pokud nebude splněna tato podmínka, soutěž se sama skončí a návrh přejde do rukou dědiců Kaplického a studia Future Systems.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám