Hlavní obsah

Praha si připomíná památku parašutistů, kteří zabili Heydricha

Po celý víkend se u chrámu sv. Cyrila a Metoděje v Praze konají akce k uctění památky parašutistů, kteří v roce 1942 připravili a uskutečnili úspěšný útok na říšského protektora Reinharda Heydricha.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Pietní vzpomínka na parašutisty operace Anthropoid

Článek

Památku hrdinů československého odboje přišly kromě politických a armádních špiček uctít také desítky lidí. Na akci navazuje pieta v budově chrámu, kde se uskuteční panychida za parašutisty a jejich spolupracovníky a vzpomínkový akt u pamětní desky v kryptě.

Na Karlově náměstí pokračuje dvoudenní akce k připomenutí 75 let od úspěšného atentátu a smrti všech zúčastněných parašutistů po boji s Němci v kryptě chrámu v Resslově ulici. V jižní části náměstí na víkend vyrostl dobový stanový tábor československých letců v Británii.

Program sestává z komentovaných prohlídek i ukázek výcviku československých vojáků a parašutistů. K vidění jsou veteránské vozy, zbraně, motocykly i děla, a také ukázky výcviku parašutistů včetně nácviku útoku na jedoucí automobil.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Pietní vzpomínka na vraždu parašutistů operace Anthropoid 18. června 2017 v Praze. Na snímku Daniel Herman, Pavel Bečvář, Martin Stropnický, Pavel Bělobrádek a Bohuslav Sobotka.

Útok na zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha je považován za jednu z nejvýznamnějších akcí českého odboje. Zaútočili na něj parašutisté Jan Kubiš a Jozef Gabčík 27. května 1942, Heydrich zraněním podlehl 4. června. Po atentátu nastal v protektorátu teror a masové popravy, jejichž vrcholem bylo v červnu 1942 vyhlazení Lidic a Ležáků.

Parašutisté z výsadku Anthropoid se přes tři týdny skrývali, nakonec je v kryptě chrámu svatého Cyrila a Metoděje Němci vypátrali na základě zrady jednoho z nich, Karla Čurdy. Následný boj 18. června 1942 nepřežil ani jeden z parašutistů. V kryptě padli Gabčík, Kubiš, Josef Valčík, Adolf Opálka, Josef Bublík, Jan Hrubý a Jaroslav Švarc.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Pietní vzpomínka na vraždu parašutistů operace Anthropoid

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám