Hlavní obsah

Praha se po letech ignorace dočkala oficiální návštěvy prezidenta

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Prezident Petr Pavel v úterý zahájil oficiální dvoudenní návštěvu Prahy na základní škole Cimburkova na Žižkově. Odpoledne jednal s vedením Prahy o problematice školství i bydlení, plánuje ještě návštěvu staveniště metra nově budované linky D.

Foto: Milan Malíček, Právo

Petr Pavel s manželkou Evou při oficiální návštěvě na základní škole Cimburkova na Žižkově

Článek

Na žižkovské škole, kterou navštěvují i žáci ze sociálně znevýhodněného prostředí a řada dětí z Ukrajiny, absolvoval prezident v tělocvičně debatu s dětmi.

Návštěvou Prahy Pavel pokračuje v cestách do krajů. Po inauguraci již zavítal do Moravskoslezského a Libereckého kraje a rovněž na Vysočinu. Ještě předtím, než se ujal úřadu, navštívil Pavel Ústecký a Karlovarský kraj.

Dvoudenní návštěva v hlavním městě je specifická, neboť Pavlův předchůdce Miloš Zeman, který rovněž vyjížděl do regionů, hlavní město nikdy oficiálně coby hlava státu nenavštívil.

Pavel litoval své nevědomosti před rokem 1989 a ocenil ty, kteří se režimu postavili

Domácí

Pavel v úterý po setkání s žáky uctil památku obětí komunismu u památníku na Újezdě. Následovalo jednání s primátorem Bohuslavem Svobodou, poté se konalo jednání s pražskými špičkami ještě o problematice školství, která rezonovala zejména kvůli nedávným problémům při přijímacích zkouškách na střední školy.

„Praha má nejvyšší kvalitu vzdělávání, je zároveň cílovou destinací lidí, kteří sem jezdí za prací nejen ze Středočeského kraje, ale například i z Evropské unie. Vzniká tím přetlak,“ poznamenal.

Prohlásil také, že školský systém musí nabízet rovné vzdělání pro všechny. „Naše společnost trpí neduhem nedostatečné tolerance k odlišnosti. To je důvod, proč někteří rodiče raději dávají děti do škol, kde jsou žáci z jedné sociální či etnické skupiny,“ řekl.

Tématem jednání s pražskými špičkami byla také doprava a bydlení.

Úterní program zakončí v rámci slavnostního otevření prezidentské knihovny T. G. Masaryka v Masarykově ústavu a Archivu Akademie věd České republiky v Libni.

Foto: Milan Malíček, Právo

Petr Pavel zdraví dětí při oficiální návštěvě na základní škole Cimburkova na Žižkově

Ve středu prezidentský pár navštíví Centrum architektury a městského plánování (CAMP). Pavel se zúčastní debaty o dostupnosti bydlení, kterou pořádá Institut plánování a rozvoje hlavního města Prahy (IPR). Prezident navštíví i staveniště metra budované linky D a odpoledne se setká s klienty nízkoprahových klubů neziskové organizace Jahoda na Černém Mostě.

Pavel předal profesorům jmenovací dekrety, po letech se dočkali i Fajt s Ošťádalem

Domácí

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám