Hlavní obsah

Praha narychlo koupila 130 tisíc opencard

Právo, trj

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Pražští radní souhlasili s urychleným nákupem 130 tisíc opencard, aby na ně zájemci nemuseli čekat. Mají být už v úterý ve 14 hodin odpoledne k dostání na magistrátních přepážkách. Půjde o expresní výdej zpoplatněný 250 korunami. Měla by tak zaniknout papírová potvrzení pro revizory.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

„V jednacím řízení bez uveřejnění jsme oslovili společnost, která je v současné době zejména z technických důvodů jediným možným dodavatelem čipových karet, který nám v tuto chvíli zajistí kontinuální proces dodávek karet pro občany,“ řekl náměstek primátora Karel Březina (ČSSD).

Podle něho jde o řešení přechodné, než doběhne otevřené výběrové řízení na dodávku karet. Jaká společnost karty poskytne a za kolik, město neuvedlo. Mluvčí projektu opencard Martin Opatrný si nebyl jistý, zda lze jméno společnosti zveřejnit. Haguess to podle něho ale není, protože i jí plastové kartičky s čipem dodávali subdodavatelé. „Nevím, od koho ty karty brali,“ uvedl Opatrný.

Postup zákon dovoluje v časové tísni

Na urychlené dodávce by podle něho město tratit nemělo, za karty zaplatí bez DPH devět miliónů korun. „Nemyslím, že by nám karty dodávali dražší,“ řekl Opatrný. Zvolený způsob jednacího řízení bez uveřejnění zákon podle něho dovoluje veřejné správě použít třeba v časové tísni.

Podle mluvčí magistrátu Terezy Krásenské město oslovilo společnost, která karty do konce srpna vyráběla a městu dodávala. Úřad má s dodavatelem karet horkou linku pro „bezpečný přenos dat čili informací o objednávkách karet včetně údajů o žadatelích, které jsou v režimu ochrany osobních údajů“.

„Zřízení takové linky vyžaduje určitý čas na zřízení, což je proces, s nímž je v otevřeném výběrovém řízení samozřejmě počítá,“ dodala Krásenská. Březina zdůraznil, že bylo důležité zajistit „téměř okamžitou obnovu dodávek“, která se má údajně týkat všech forem opencard: personalizovaných, nepersonalizovaných, anonymních hybridních.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám