Hlavní obsah

Praha čelí exekuci kvůli opencard

Praha
Aktualizováno

Hlavní město Praha čelí exekuci kvůli sporu, který vede se společností eMoneyServices (EMS) kvůli správě systému ke kartě opencard. Obvodní soud pro Prahu 1 exekuci na město uvalil proto, že nerespektovalo nařízení, aby umožnilo majiteli karty, kterým je EMS, kontrolu systému. V pondělí o tom informoval mluvčí EMS Martin Opatrný. Praha se s rozhodnutím soudu hodlá nejprve seznámit.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Budova pražského magistrátu na Mariánském náměstí

Článek

Rozhodnutí nařizující Praze umožnit kontrolu systému, vydal soud loni v polovině prosince.

Předběžné opatření nařizuje podle EMS hlavnímu městu, aby společnosti umožnilo přístup ke všem součástem systému opencard, aby bylo možné zkontrolovat dodržování licenčních smluv a aktuální stav softwaru.

„Předběžné opatření neřeší poskytování služeb EMS hlavnímu městu Praha či dopravnímu podniku,” zdůraznil po jeho vydání Opatrný. Exekutorské rozhodnutí bylo vydáno na základě pověření soudem z 11. ledna.

EMS mohla systém kontrolovat, brání se Praha

Hlavní město oponuje, že EMS měla možnost kontrolovat systém několik hodin každý pracovní den, kdy o to požádala. Naposledy takováto kontrola proběhla podle mluvčího magistrátu Víta Hofmana loni 22. prosince.

„Přístup byl EMS dosud umožněn jak k databázi, tak do serverovny k provozním serverům, ke každému počítači v back-officu, přičemž byl samozřejmě nabídnut i přístup k počítačovému vybavení v tzv. front-officu ve Škodově paláci, kde probíhá styk s klienty,” sdělil Novinkám Hofman.

„Abychom mohli situaci blíže komentovat, musíme se nejprve seznámit s rozhodnutím Obvodního soud pro Prahu 1. Případně učiníme další právní kroky,” dodal mluvčí.

Chtějí desítky miliónů

Firma se s městem soudí o údajně nesplacené pohledávky ve výši několika desítek miliónů korun. Dožaduje se rovněž zaplacení 60 miliónů korun za používání licence. Minulý týden oznámila, že zvažuje i mezinárodní arbitráž.

Související témata:

Foto: Gabriela Krejčová, Novinky

Ilustrační foto

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Město nemá se společností smlouvu o podpoře systému opencard. Kvůli tomu bylo v minulosti několikrát přerušeno vydávání nových karet, které lidé používají jako tramvajenku či průkazku do knihovny.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám