Hlavní obsah

Pozemek bez přístupové cesty komplikuje dohodu o vykoupení pozemků na D11

Právo, Ludmila Žlábková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hradec Králové

Poté, co vláda minulý týden pozastavila rozhodnutí o vyvlastnění pozemků na dostavbu dálnice D11 u Hradce Králové, se zdálo, že po 16 letech jednání dojde k dohodě o výkupu většiny pozemků, nutných k dokončení důležité komunikace. Nyní se situace zkomplikovala a je možné, že celá věc skončí u soudu.

Foto: archív, Právo

Dálnice D11 končí kvůli nevykoupeným pozemkům před Hradcem Králové nedostavěným mostem přes železniční trať.

Článek

Problém vyvstal u pozemku, který majitelka většiny potřebných polností Ludmila Havránková spoluvlastní se svou sestrou Jaroslavou Štrosovou. Ta za zhruba 1500 metrů čtverečních měla získat peníze v řádu desetitisíců a náhradní pozemek. Ten, který jí úředníci nabídli, však leží uprostřed polností jiných vlastníků bez jakékoli přístupové cesty. Za těchto okolností nechce Jaroslava Štrosová na dohodu přistoupit.

„Pozemek není špatný, i když pro nás není nejideálnější, co se týče vzdálenosti. Smlouvu podepíšeme, ale pouze za předpokladu, že budeme mít garanci, že na něj bude vybudována přístupová cesta. Takto je parcela přístupná pouze s padákem,“ uvedl právník Jaroslavy Štrosové a současně její syn David Štros.

Dodal, že celá situace a mediální tlak na rodinu je podle něj nepříjemný. „Ve chvíli zoufalství jsme už dokonce uvažovali, že ten pozemek státu darujeme. Ale arogantní jednání úředníků a vlády nás od této myšlenky odradilo,“ posteskl si. Přesto věří, že u soudu na vyvlastňování nedojde. „Naději, že se tento problém dořeší v co nejkratší době, neztrácím,“ prozradil Štros.

Právník Ludmily Havránkové Pavel Černohous se nedomnívá, že by i případný soud týkající se pozemku paní Štrosové, měl zastavit dohodu státu s její sestrou. Jejich společný pozemek se navíc nalézá jihozápadně od Plačic a je tak oddělen od zbývajících pozemků statkářky Havránkové, který leží na sever od této části Hradce Králové.

„Pokud stát chce skutečně získat pozemky pro stavbu dálnice, neměl by nechat padnout dohodu o asi 2,5 hektarech, jež potřebuje. Navíc když paní Štrosová nebude mít vyřešený přístup na svůj pozemek, přesto nic nebrání tomu, aby stát nezískal ideální polovinu od paní Havránkové,“ řekl Právu Černohous.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám