Hlavní obsah

Poslanci odklepli nižší důchody pro komunistické prominenty a dřívější penze pro záchranáře

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Komunističtí prominenti budou mít nižší důchod. V pátek to schválila Sněmovna v novele o důchodovém pojištění. Ta počítá především s dřívějším odchodem záchranářů do důchodu. Zákon nyní posoudí Senát, pokud ho schválí, dostane ho k podpisu prezident.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka

Článek

„Novela řeší především otázku realizace předčasných odchodů do důchodu u zdravotnických záchranářů,“ představil návrh na plénu ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL).

Záchranáři budou moct do důchodu dříve až o pět let. Konkrétně se to bude odvíjet od počtu odpracovaných let. Tedy čím více jich budou ve službě, tím dříve budou moct odejít do penze.

Nižší penze pro tři tisíce vrcholných komunistů

K novele pak v pozměňovacím návrhu přilepila skupina poslanců vedená Jurečkou i snížení důchodů pro komunistické prominenty.

Část poslanců chce snížit penze prominentům bývalého režimu

Domácí

„Cílem pozměňovacího návrhu je zajistit snížení starobních důchodů náležejících bývalým vrcholným představitelům komunistické moci a jejího aparátu,“ stojí v důvodové zprávě.

Změna se podle Jurečky bude týkat 3000 lidí. Jejich důchody by měly klesnout o 300 korun za každý i započatý rok ve funkci či službě.

Poslanci sice změnu v dílčím hlasování schválili, na plénu se ale objevili i odpůrci návrhu. „Zvedlo mě to ze židle. Bavíme se tu o lidech, kterým je nyní více než 90 let. Tohle je populistický návrh, mělo se k tomu přistoupit v roce 1990,“ kritizovala na plénu návrh například poslankyně ANO Berenika Peštová.

„Odůvodnění máte napsané v textu. Obvykle se totiž ve třetím čtení pozměňovací zákony neodůvodňují, tak se děje ve druhém čtení. A v  roce 90 jsem to předložit nemohl, to mi bylo 10 let,“ reagoval na její slova na plénu ministr Jurečka.

Reklama

Výběr článků

Načítám