Hlavní obsah

Poplatky za testy zdarma jsou protiprávní

Kristýna Šopfová, Právo, Kristýna Šopfová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zajít si na bezplatný covidový test může každý pojištěnec až šestkrát do měsíce. Buď na PCR, nebo antigenní test. Ani v jednom případě není potřeba cokoli hradit, pokud testovaný nepřekročil limit povolených testů a povinný několikadenní odstup mezi nimi.

Foto: Leonhard Foeger, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Některá odběrová místa si ale nárokují „servisní poplatek“. Někteří lidé, kteří částku na místě uhradili, ale chtějí peníze zpět. Zastání hledají na pražském magistrátu i u ministerstva.

Pojištěnci mohou uhrazení poplatku za expresní vyhodnocení odmítnout
ministerstvo zdravotnictví

O vrácení peněz usiluje už třetí měsíc pan Jan, který si přál kvůli řízení s pojišťovnou zůstat v anonymitě. „Jelikož jsem poplatek zaplatil kartou, následně jsem podal reklamaci u banky z důvodu neoprávněně požadované platby a klamání zákazníka. Banka byla vstřícná a částku mi předběžně vrátila na kartu, reklamační řízení však ještě není ukončeno,“ sdělil Právu.

Vláda schválila povinné testování v sociálních službách

Domácí

V odběrovém místě společnosti Česká nemocniční, s. r. o., v Praze 4 si nechal začátkem léta udělat PCR test. Na místě ale, jak doložil na účtence, musel uhradit 200 korun, jakožto „administrativní poplatek“.

Komunikační šum?

„Na místě nebyla uvedena žádná informace o účtování poplatku. Pracovníci jen odkazovali na web. Mám však screenshot stránek z té doby, ze kterého podle mě není vůbec zřejmé, kdy je poplatek účtován,“ vyčítá pan Jan. „Nyní už je formulace změněna, což je právě důkaz toho, že původní formulace byla klamavá,“ domnívá se.

Podobných výhrad na postup testovacího místa se objevilo víc. Dva podněty řešil i pražský magistrát. „Obě podání jsme prověřili a poskytovatel byl vyzván, aby se k podání vyjádřil,“ sdělil Právu mediální asistent magistrátu Tadeáš Pavlík.

Záhada na ZŠ v Rokycanech: 23 žáků mělo pozitivní antigenní test, PCR testy ukázaly nulu

Domácí

Upozornil, že poplatek je vyžadován za expresní vyhotovení, což je bráno jako služba navíc, za kterou si mohou lidé připlatit. Do rozepře mezi lidmi a firmou tak magistrát dál nezasahoval.

„Jednalo se o nedorozumění při komunikaci. Poskytovatel se klientovi omluvil a požádal o zaslání čísla účtu, kam by mohl poplatek vrátit. U druhého klienta se jednalo o dotaz, zda tuto částku neuhradila současně zdravotní pojišťovna,“ doplnil Pavlík.

Právo oslovilo i společnost, která odběrové místo v Praze 4 provozuje. V metropoli zajišťuje Česká nemocniční, s. r. o., testování na dalších třech místech, kde podle zástupce firmy je vše bez problémů. Žádné stížnosti, vše je zájemcům o test jasné.

Dříve „administrativně-manipulační poplatek“ teď na webu centra nese u PCR testu přesnější popis a vysvětlení, že jde o „zajištění výsledku do 36 hodin, manipulaci a uskladnění vzorku“. Pokud by do té doby nepřišel výsledek, lze podle společnosti poplatek reklamovat.

Jdete na koncert nebo na fotbal? Bezinfekčnost bude už na vstupence

Domácí

Nezákonný postup je to podle resortu zdravotnictví, jen když není jiné volby a lidé musejí částku zaplatit, jinak je neotestují. To se podle společnosti neděje a lidé mají možnost i standardního vyhotovení do dvou dnů.

„Podle zákona o veřejném zdravotním pojištění platí, že pojištěnec má právo na poskytnutí služeb hrazených zdravotní pojišťovnou a odběrové místo od něj nesmí za tyto služby požadovat žádnou úhradu ani nesmí poskytnutí hrazené služby podmínit čerpáním jiné služby, kterou by si již pojištěnec musel uhradit,“ upřesnil za ministerstvo Martin Novotný. „Zakázaný je tedy i povinný servisní poplatek za expresní vyhodnocení testu,“ dodal.

Prvním očkovaným se ztíží cestování

Domácí

V dopise, který dostal pan Jan od ministerstva a poskytl k nahlédnutí redakci, však resort připouští, že není jasné, zda zmíněné odběrové místo skutečně dříve nabízelo i testování bez poplatku. „Je však třeba uvést, že sankcionování takového postupu je velmi obtížné,“ stojí v dopise. „Velká část odběrových míst totiž z důvodu potřeby zajistit široké kapacity testování není ve standardním smluvním vztahu se zdravotní pojišťovnou, v jehož rámci by bylo možné přistoupit k uložení sankce, případně jej i rozvázat.“

Možnost volby

Jediné řešení je tak vybrat místo bez servisních poplatků. V Praze je 112 odběrových míst. „Pojištěnci mohou uhrazení poplatku za expresní vyhodnocení odmítnout a test hrazený pojišťovnou (v rámci stanovených měsíčních limitů) jim přesto musí odběrové místo poskytnout,“ podotkl Novotný. Zpětné vymáhání peněz je složitý proces.

Podle platného nařízení mohou lidé s veřejným pojištěním jednou týdně podstoupit AG test a dvakrát do měsíce PCR test. Při překročení limitu si test platí. Nevztahuje se to na testy, které nařídil lékař nebo hygiena.

Anketa

Chodíte na bezplatné testy na koronavirus?
Ano, pravidelně
5,7 %
Občas
16,6 %
Ne
77,7 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 559 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám